FINANCIEEL.com

Stijging zorgkosten na coronapandemie blijkt relatief klein

Stijging zorgkosten na coronapandemie blijkt relatief klein

Nederland gaf vorig jaar gemiddeld 7.129 euro per persoon uit aan zorg en welzijn, inclusief kinderopvang. Dat is 18 euro meer dan in 2021. Het CBS omschrijft de stijging van de zorguitgaven in 2022 als “relatief klein”. De stijging op jaarbasis is beter dan verwacht omdat er minder kosten waren door de pandemie van het coronavirus. In vergelijking met 2019, het laatste jaar voor de pandemie, stegen de uitgaven echter met 17,5 procent.

In totaal werd er vorig jaar 126,2 miljard euro uitgegeven, meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. Dat is anderhalf miljard euro (1,2 procent) meer dan in 2021.

Met name de kosten voor kinderopvang, sociale zekerheid (met name zorg voor asielzoekers) en geneesmiddelen zijn gestegen. Bij geneesmiddelen komt dit onder meer door de opname van nieuwe dure geneesmiddelen in de basiszorg. Geneesmiddelen die in zorginstellingen worden verstrekt, worden echter nog niet meegerekend.

Hoewel de staat verantwoordelijk is voor deze uitgaven, delen zorgverzekeraars en particulieren (dwz paracetamol kopen bij de apotheek) ook de kosten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert