Sterke toename van klachten over pakketbezorging

Het aantal klachten over pakketbezorgers is vorig jaar enorm gestegen, blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. De vereniging koppelde de toename van klachten aan de enorme toename van online winkelen in 2020, dankzij de coronaviruspandemie en lockdowns, meldt het ANP.

De Consumentenbond ontving vorig jaar 13 duizend bezorggerelateerde klachten, 44 procent meer dan het jaar ervoor. De meeste klachten, 24 procent, betroffen pakketten die niet werden afgeleverd. 21 procent ging over bezorgers die beweerden dat de ontvanger niet thuis was toen ze er waren. PostNL ontving met 8.833 de meeste klachten, gevolgd door DHL met 2.876.

De vereniging constateerde ook een gigantische toename van klachten over kleinere bezorgdiensten. DPD ontving vorig jaar 1.339 klachten, 84 procent meer dan in 2019. Klachten over GLS namen toe met 80 procent en over UPS met 62 procent.

De Consumentenbond heeft ook 12 duizend mensen ondervraagd over hun ervaringen met pakketbezorgdiensten. Een meerderheid zei te begrijpen dat pakketten te laat komen vanwege drukte, blokkades en slecht weer. Maar bezorgdiensten scoorden gemiddeld nog steeds maar een 5 op 10 op klantenservice. Volgens de vereniging komt dit grotendeels door de slechte bereikbaarheid en de onwil om klachten op te lossen.

“Bedrijven lijken een actief ontmoedigingsbeleid te voeren door telefoonnummers ver weg op hun website te verbergen en consumenten eindeloos aan de lijn te laten met chatbots, eindeloze menu’s en extreem lange wachttijden”, aldus Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. De vereniging heeft alle telefoonnummers van de bezorgdiensten op haar website vermeld.

Plaats een reactie