FINANCIEEL.com

Statistiekbureau verlaagt de Nederlandse levensverwachting

Statistiekbureau verlaagt de Nederlandse levensverwachting

In 2019 kunnen 65-jarigen nog eens 20,89 levensjaren verwachten, meldt het CBS vrijdag. De levensverwachting in 2029 is lager dan in de vorige voorspelling van 21,16 jaar. “Sinds het begin van de coronapandemie zijn er meer mensen overleden dan vóór de pandemie verwacht werd. Deze stijging van de sterfte resulteerde in een lagere levensverwachting”, aldus het statistiekbureau.

Ook het herstel van de levensverwachting na de pandemie duurt langer dan verwacht. Het CBS verlaagde daarom de levensverwachting. “Tot nu toe leefden mensen alleen langer dan degenen die vóór hen geboren waren”, zegt CBS-socioloog Tanja Traag tegen de Telegraaf. De pandemie van het coronavirus was een ‘knik in de kabel’, zei ze.

“Het herstel van de huidige oversterfte na de pandemie duurt langer dan verwacht”, aldus Traag. “Het aantal mensen dat dit jaar is overleden is lager dan in 2021 en 2022, maar nog steeds hoger dan in 2019.”

Dit jaar is er nog steeds sprake van oversterfte, vooral onder ouderen. “En we zien ook de [coronavirus pandemic] de effecten houden langer aan als het gaat om het psychisch welzijn van jongeren. We zijn nog steeds niet helemaal van het coronavirus af”, zegt Traag tegen de krant.

De aanpassing van de levensverwachting heeft financiële gevolgen voor mensen geboren in 1964. Voor het vaststellen van de AOW-leeftijd gebruikt het kabinet de levensverwachtingcijfers van het CBS. Volgens de Ouderdomswet bedraagt ​​de AOW-leeftijd van 2024 tot en met 2027 67 jaar. In 2028 wordt deze 67 jaar en 3 maanden. Volgens de berekeningen van Telegraaf gaat de AOW-leeftijd in 2029 niet omhoog.

De levensverwachting vanaf 65 jaar steeg van 14,3 jaar in 1950 naar 20,1 jaar in 2019. De stijging was niet gelijkmatig, met perioden waarin de trend versnelde of vertraagde. De pandemie van het coronavirus leidde in 2020 tot een daling van de levensverwachting van 65 jaar naar 19,5 jaar. In 2021 bleef deze stabiel. In beide jaren stierven ongeveer 10 procent meer mensen dan verwacht.

In 2022 was er nog steeds sprake van oversterfte, maar de levensverwachting steeg naar 19,7 jaar. Het CBS verwacht dat de levensverwachting in de toekomst verder zal stijgen naar 20,89 jaar in 2029. In de eerdere prognose van het statistiekbureau was dit 21,16 jaar.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert