Statiegeld op blikken vanaf december 2022

By Jernst van Waal

Per 31 december 2022 komt er 15 cent statiegeld op frisdrank, water en bierblikjes in Nederland, zei staatssecretaris Stientjie van Veldhoven van Infrastructuur woensdag in een kamerbrief. Ze gelooft dat hierdoor het aantal blikjes dat als zwerfvuil in het milieu terechtkomt, zal verminderen.

Het kabinet gaf producenten tot dit jaar de tijd om het aantal blikjes in het milieu met 70 procent te verminderen ten opzichte van het gemiddelde van 2016 en 2017 om statiegeld te voorkomen. In plaats daarvan nam het aantal afgedankte blikjes toe met 27 procent. Statiegeld op blik is de automatische volgende stap, zei Van Veldhoven. De beslissing zou later dit jaar genomen moeten worden, maar het is nu al duidelijk dat de afgesproken doelstelling niet zal worden gehaald.

De maatregel gaat in op 31 december 2022, om de drankensector en supermarkten voldoende tijd te geven om zich daarop voor te bereiden.

“Jaarlijks komen er ongeveer 150 miljoen blikjes in het milieu terecht, ongeveer 25 olympische zwembaden vol”, zegt Van Veldhoven, eraan toevoegend dat dit niet past in het streven van de overheid naar een gezonde en schone toekomst. “Met statiegeld op blikjes behoort dat straks tot het verleden.”

Waar en hoe consumenten hun blikjes retourneren voor statiegeld, moet nog worden uitgewerkt. Dat is volgens Van Veldhoven aan de producenten en supermarkten. Een uitzondering wordt gemaakt voor horecagelegenheden en kleine verkopers.

Vanaf 1 juli dit jaar geldt er ook 15 cent statiegeld op plastic flessen. Uit onderzoek blijkt volgens Van Veldhoven dat bij dit bedrag 70 tot 90 procent van de plastic flesjes en blikjes retour komt.