Staking in de staalindustrie begint donderdag

TDe huizen van arbeiders in de staalindustrie gaan donderdag in staking uit protest tegen het standpunt van de werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen over hun collectieve arbeidsovereenkomsten. De staalarbeiders staken in fasen over een periode van enkele weken, zei vakbond CNV tegen de NOS.

De staking begint bij ASML in Veldhoven en DAF Trucks in Eindhoven. De protesten duren 48 uur en demonstranten hebben een creatieve, veilige manier bedacht om hun meningsverschillen te uiten. “De demonstranten zullen voorbij rijden en wij zullen hun stakingsformulieren ophalen”, zei Robert Wonnik van de arbeidersvakbond CNV Vakmensen.

Petra Bolster van arbeidersvakbond FNV zei tegen de NOS: “De mensen die het werk in deze sector doen, voelen zich helemaal niet serieus genomen. Werkgevers geven hen geen normaal salaris, er zijn geen goede regelingen om op een gezonde manier de AOW-leeftijd te bereiken en er worden geen afspraken gemaakt over het vast dienstverband van flexkrachten. ”

In september zijn de onderhandelingen over de nieuwe cao gestart. Werkgevers in de staalindustrie boden hun werknemers een salarisverhoging van 1,1 procent per jaar aan. Dat is volgens FNV niet voldoende om de koopkracht van de staalarbeiders op peil te houden.

De FME noemde de protesten “zeer vervelend voor de bedrijven”. “In deze tijden waarin we ons in een enorme gezondheids- en economische crisis bevinden, is het belangrijk dat we bij elkaar blijven. Opvallen helpt hier niet bij ”, aldus Maurice Rojer, hoofdonderhandelaar van de cao’s.

Rojer zei dat de eisen van de vakbonden voor een loonsverhoging van 5 procent “onbereikbaar en onverantwoord” zijn. “Veel van de bedrijven kampen nog met grote omzetproblemen en kampen met aanhoudende onzekerheid. Daarom moet een nieuwe cao gebaseerd zijn op kostenbesparing, flexibiliteit van bedrijven en duurzaam werkgeverschap. ”

De FME geeft aan bereid te zijn een gesprek te voeren over de loonafspraken.

Plaats een reactie