“Sociale bubbels” suggereerden om het contact bij de Covid-pandemie te beperken

Jaap van Dissel van volksgezondheidsinstituut RIVM zei woensdag tegen de Tweede Kamer dat de bron van 36 procent van de coronavirusinfecties vorige week was te herleiden tot ‘bezoekers thuis’. Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht denkt dat Nederland sociale contacten kan verkleinen door het voorbeeld van België te volgen en ‘sociale bubbels’ te creëren, zei ze tegen de NOS.

Op dit moment staat in de Nederlandse lockdown-regels dat je twee gasten van 13 jaar en ouder thuis kunt ontvangen. Kinderen van 12 jaar en jonger zijn vrijgesteld van de limiet voor huishoudelijke gasten. “Als je elke dag een gezin krijgt, met twee ouders en drie kinderen, dan houd je je helemaal aan de regels. Maar dan heb je nog veel contacten”, aldus Bruijning.

Het Belgische sociale bubbelsysteem laat nog steeds een bepaald aantal gasten toe, maar gedurende een vaste periode – bijvoorbeeld twee weken – moeten het altijd dezelfde personen zijn. “Het is nooit helemaal mogelijk om erachter te komen [if people are sticking exactly to those rules]; maar je kunt zien dat ze de besmettingen in België nu beter onder controle hebben ‘, zei Bruijning. In de laatste week van 2020 was het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in België ruim vier keer lager dan in Nederland, aldus de omroep.

Een ander punt waarop de Nederlandse regels zouden kunnen worden aangescherpt om sociale contacten te verminderen, is door kinderfeestjes te verbieden, voegde ze eraan toe. “Ik zie ook in mijn eigen omgeving dat er soms kinderfeestjes zijn. Dan kunnen er kinderen uit veel verschillende gezinnen bij elkaar komen, zolang de volwassenen maar uit één gezin komen. Je houdt je helemaal aan de regels, maar het is de vraag of dat in de geest van de regels is. Je zou dan kunnen zeggen: prima dat kinderen worden uitgesloten, maar bij bezoekers moeten het kinderen zijn die tot de volwassenen van een ander gezin behoren. ‘

Ook het stimuleren van ontmoetingen buiten kan helpen, zegt Bruijning tegen de omroep. ‘De kans om buiten besmet te raken is zo’n 18 tot 20 procent kleiner dan binnen. En toch kun je buiten maar met twee mensen afspreken, terwijl je binnen veel meer mensen kunt ontvangen. Als alle sociale contacten buiten zouden plaatsvinden, zouden er veel minder infecties. “

Plaats een reactie