Snelle Covid-19-tests beschikbaar vanaf december

By Jernst van Waal

Het kabinet werkt aan de inrichting van zeven grote testlocaties waar naast de reguliere PCR-test om Covid-19 te diagnosticeren ook verschillende soorten sneltesten zullen worden ingezet, zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een kamerbrief. Deze testlocaties gaan in december open. Ook op 25 bestaande locaties komen sneltesten beschikbaar, meldt RTL Nieuws.

Het ministerie van Volksgezondheid overweegt de opening van de grote sneltestlocaties in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven. Op deze locaties wordt zowel de reguliere PCR-test gebruikt als de door TNO ontwikkelde LAMP-test. De LAMP-test geeft resultaten binnen 45 tot 60 minuten, in plaats van de PCR’s tot 48 uur. Het is ook net zo betrouwbaar als de PCR-test, hebben experimenten aangetoond.

De sneltestlocaties zullen ook gebruik maken van de “antigen test”, die controleert op bepaalde viruseiwitten en een blaastest. Deze tests geven binnen enkele minuten resultaten. Het idee is dat ze worden gebruikt als een soort eerste barrière. Als u negatief test, kunt u naar huis gaan. Als u positief test, moet u een PCR-test ondergaan om een ​​infectie te bevestigen.

Dit is een stap in het plan van de regering om de testmogelijkheden aanzienlijk uit te breiden, zegt De Jonge in zijn kamerbrief. Vanaf eind volgende maand zullen ook sneltesten beschikbaar komen bij 25 bestaande testcentra. Ook gezondheidscentrum GGD onderzoekt of mobiele testeenheden een optie zijn, zodat er meer buurtgericht getest kan worden.

Om het personeel op de nieuwe testlocaties te helpen, heeft het ministerie van Volksgezondheid met het ministerie van Defensie afgesproken dat soldaten zullen helpen tijdens de opstartfase terwijl er meer medewerkers worden geworven en opgeleid.