Slechtste avondspits dit jaar met 1.100 kilometer file

By Jernst van Waal

Mensen die woensdag na het werk de weg op gingen, kwamen waarschijnlijk vast te zitten in het slechtste verkeer van het jaar. Om 17.35 uur stond er ruim 1.115 kilometer file op de grote Nederlandse wegen en was de situatie snel verslechterd. Het record van het jaar was zo’n 45 minuten eerder al verbroken met ruim 950 kilometer verstopte snelwegen.

“Voor veel mensen begint het lange Hemelvaartweekend. De meeste files staan ​​in het midden en zuiden van het land”, zegt reisorganisatie ANWB. Veel arbeiders in het land hebben niet alleen vakantie op donderdag, maar ook een extra vrije dag op vrijdag. Het lange weekend leidde ook tot lange rijen op Schiphol Airport, die de komende tijd zo moeten blijven.

Automobilisten die woensdagavond de weg opgaan, kunnen volgens infrastructuurbureau Rijkswaterstaat rekening houden met ongeveer een uur vertraging om de 115 kilometer lange reis van Den Haag in het westen naar Arnhem in het oosten te maken. Vooral op de A12 van Den Haag naar Utrecht was er veel verkeer door een ongeval met een personenauto.

Op de A2 stond het verkeer 127 kilometer lang vast, waaronder 56 minuten vertraging van Boxtel naar Waardenburg en 64 minuten vertraging van Utrecht naar Den Bosch, aldus de ANWB. Mensen die via de A1 van Amsterdam naar Apeldoorn willen komen, kunnen ook rekenen op een extra reistijd van een half uur, net als degenen die via de A2 van Luik naar Amsterdam proberen te komen. Ook die op de A27 bij Huizen kwamen met een vertraging van ruim een ​​uur tot stilstand.

Volgens Rijkswaterstaat zaten automobilisten op zijn best vast in stop-and-go-verkeer, of in het slechtste geval, op verschillende punten op snelwegen in het hele land, waaronder op de A1, A2, A4, A6, A7, A8, A9, A10 , A12, A13, A15, A16, A20, A27, A28, A29, A35, A50, A58, A59, A73, A76 en de A325.