FINANCIEEL.com

Slachtoffer steekpartij Leidse kerk overleden aan verwondingen; Verdachte op de vlucht

Slachtoffer steekpartij Leidse kerk overleden aan verwondingen; Verdachte op de vlucht

Een van de drie mensen die vrijdagochtend in een buurthuis in Leiden zijn neergestoken, is aan zijn verwondingen overleden. Hij werd geïdentificeerd als een 66-jarige inwoner van de stad Zuid-Holland, aldus de politie in een verklaring. Twee andere mensen raakten gewond, van wie er één vrijdagmiddag in kritieke toestand verkeerde. Om 15.00 uur werden er nog geen arrestaties aangekondigd, maar de politie bevestigde later aan de media dat een persoon ongeveer 700 meter verderop op de Lammermarkt was aangehouden.

Ze konden niet bevestigen of het de dader was die betrokken was bij de steekpartij rond 9.25 uur. “Om redenen die nog onduidelijk zijn, stak hij de slachtoffers neer en vluchtte toen”, aldus de politie. De zwaargewonde man werd ter plaatse doodverklaard. De andere twee zijn naar een ziekenhuis in de regio vervoerd.

De steekpartij vond plaats in het Diaconaal Centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn, een faciliteit die gezamenlijk wordt beheerd door kerken die het gebied dienen om hulp en gemeenschap te bieden aan mensen in het gebied, met name vluchtelingen, daklozen, mensen in financiële problemen en anderen die meer zouden kunnen worden geïsoleerd van de samenleving. Vanuit het gebouw verlenen ook andere organisaties diensten, waaronder vluchtelingenhulporganisatie VluchtelingenWerk en Straatpastoraat Leiden, dat pastorale zorg verleent aan mensen die op straat leven.

Een van de slachtoffers is in dienst van De Bakkerij en een ander is vrijwilliger, zegt de voorzitter van de organisatie tegen Omroep West. Het derde slachtoffer werkt voor een organisatie die een van de huurders van het centrum is. Het was niet meteen duidelijk wie van de drie was overleden.

De verdachte vluchtte na het incident van 09.30 uur snel weg. Hij werd aanvankelijk door de politie beschreven als iemand met een donkere huidskleur met kort haar en een baard, maar dit werd later gecorrigeerd om hem te omschrijven als iemand met een lichtere huidskleur. De verdachte kan ook een hoofdwond hebben gehad, aldus de politie. Hij werd voor het laatst gezien in een blauw t-shirt, een donkere broek en een zwarte hoed. “Als je de verdachte ziet, benader hem dan niet zelf, maar waarschuw direct de politie via 112”, aldus de politie.

“Misschien was hij psychotisch”, zegt een medewerker van het centrum tegen het Leidsch Dagblad. De medewerker speculeerde dat de verdachte een cliënt uit het centrum zou kunnen zijn, en mogelijk een vluchteling. Ze hebben heel veel trauma’s meegemaakt.”

De politie zegt alle beschikbare middelen in te zetten om de verdachte op te sporen. Iedereen die informatie of camerabeelden van de plaats delict heeft, moet contact opnemen met de autoriteiten, aldus de politie.

Twee getuigen die zich in het gebouw bevonden, kregen ook advies. De medewerker die de krant te woord stond, zei laat in de ochtend dat er veel geruchten waren, maar weinig concrete informatie over de slachtoffers en de ernst van hun verwondingen. “Ik weet dat mijn teamleider naar het ziekenhuis is gegaan, maar niet of ze patiënt zijn.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert