FINANCIEEL.com

Slachtoffer schietpartij Amsterdam overleden aan zijn verwondingen; De politie is nog steeds op zoek naar de schutter

Slachtoffer schietpartij Amsterdam overleden aan zijn verwondingen; De politie is nog steeds op zoek naar de schutter

Het slachtoffer van een schietpartij in Amsterdam-Noord is dinsdagmiddag overleden aan zijn verwondingen, meldt de politie. De 43-jarige man had geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij werd door het Parool geïdentificeerd als Dwight Mook, die zelf werd veroordeeld voor het doodschieten van een man tijdens een verkeersruzie in de Amsterdamse binnenstad in 2001. Twee mensen werden gearresteerd in verband met de dood van Mook, maar geen van beiden zou de schutter zijn.

De schietpartij vond dinsdag plaats op het Vikingpad rond 16.00 uur nabij een parkeerplaats, waarbij het slachtoffer ernstig gewond raakte. “Getuigen hoorden een harde knal, zagen toen een gewonde man in een rode auto worden getrokken en dit voertuig reed snel weg”, aldus de politie woensdag. Een rode Dacia Sandero Stepway met Belgische kentekenplaten was een van de aandachtspunten van het onderzoek direct na de schietpartij. Op foto’s van de plaats delict was te zien dat de voorkant van het voertuig besmeurd was met bloed.

De politie die reageerde op getuigenverklaringen van het schot, vond geen belanghebbende ter plaatse. Ze verlegden hun aandacht naar het Dacia-voertuig dat werd gevonden bij het BovenIJ-ziekenhuis in Amsterdam-Noord. De politie zette de omgeving af en nam uiteindelijk de auto in beslag. “Niet lang daarna bleek dat het slachtoffer in het ziekenhuis was overleden”, aldus de politie.

Twee mannen werden snel aangehouden in verband met de schietpartij en werden in beperkende hechtenis geplaatst, waardoor ze niet konden communiceren met iemand anders dan hun wettelijke vertegenwoordiger. Beide mannen komen uit Almere, de een is 37 jaar oud en de ander is 38 jaar oud. “Hun rol bij de schietpartij wordt verder onderzocht, maar de recherche vermoedt geen van beiden de schutter te zijn”, aldus de politie.

Rechercheurs hoopten in contact te komen met eventuele getuigen, vooral een persoon die op een fiets wegreed van de plaats delict. Daarnaast was de politie op zoek naar foto’s en videobeelden uit de omgeving, vooral van iedereen die zich rond 16.00 uur op de dag van de schietpartij op de IJdoornlaan bevond.

Mook is veroordeeld voor het neerschieten van René Nijda op 21 oktober 2001, meldt het Parool woensdag. Mook was toen 21 en reed dronken achter het stuur na een avond stappen in een club aan de Reguliersdwarsstraat. Nijda, 23, stond dubbel geparkeerd en blokkeerde de straat terwijl ze met een paar vrienden aan het praten was. Mook kon niet langs hem rijden en confronteerde de andere man, die hem sloeg toen de ruzie escaleerde. Mook nam daarop wraak door een pistool te trekken en de Amsterdammer door het hoofd te schieten. Hij werd snel gearresteerd met het pistool en bekende de schietpartij. Aanklagers hadden opgeroepen tot het uitzitten van een gevangenisstraf van 12 jaar, maar toen hij werd veroordeeld, gaf de rechtbank Mook zeven jaar.

Terwijl hij in hechtenis zat, maar vóór het proces, vocht Mook ook met een andere gevangene, aldus de krant. Mook stak de gevangene met een pen in de borst, raakte het hart van het slachtoffer en doodde hem bijna. Mook voerde aan dat hij niet wist dat hij een pen in zijn hand had toen hij het agressieve slachtoffer uit zelfverdediging wegduwde. Hij werd veroordeeld voor mishandeling, maar niet voor poging tot moord.

Hij werd vrijgelaten in 2006, maar werd vaak verdacht van meerdere misdrijven, net als toen hij minderjarig was. Hij was als kind ook veroordeeld voor mishandeling, diefstal en wapenlasten, en werd later als volwassene verdacht van mishandeling, drugsmisdrijven en diefstal, aldus het Parool.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert