Site pictogram Financieel.com

Scholen om basisschoolleerlingen hele dagen, halve week, toe te staan

Met berichtgeving van Jamie de Geir.

Alle basisschoolleerlingen in Nederland zouden hele dagen les moeten volgen, maar voor de helft van de dagen, zegt de PO-Raad, een toonaangevende organisatie die basisscholen in Nederland adviseert. De groep presenteerde woensdag een overzicht van zes pagina’s van haar protocol om studenten op 11 mei terug naar de klas te laten gaan, waarbij de regering de beperkingen op het gebied van sociale afstand voor kinderen die waren ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden, versoepelde.

Het advies bevat de suggestie dat studenten met gezondheidsklachten worden getest door gezondheidsfunctionarissen van de regionale GGD, een detail dat nog niet met de GGD of RIVM is besproken, vertelden woordvoerders van die groepen aan NL Times.

Verdeeld studentenlichaam met docenten gericht op klaswerk

Scholen kunnen werken volgens de richtlijnen voor volksgezondheid door de hele leerling in twee helften te verdelen die aan het einde van het schooljaar hetzelfde blijven, aldus de memo. Slechts één helft zal op elk moment fysiek aanwezig zijn, waarbij scholen wordt verteld om te proberen broers en zussen in dezelfde helft te houden.

‘Maximaal de helft van de leerlingen is aanwezig in de school en houdt dus zoveel mogelijk ruimte tussen de leerlingen, maar vooral tussen de volwassenen en de leerlingen’, aldus de PO-Raad. Studenten kunnen binnen 1,5 meter van elkaar komen, maar het personeel moet die afstand van studenten en andere personeelsleden bewaren.

In het adviesdocument kregen scholen te horen dat ze moesten beslissen hoe leraren hun lesuren in de klas doorbrengen en hoe ze leraren zullen ondersteunen om ervoor te zorgen dat ze zich primair richten op de kinderen die fysiek aanwezig zijn in hun klaslokalen. ‘Omdat de leraar volledig belast is met het verzorgen van de lichamelijke opvoeding, ligt de nadruk daarop’, stelt de adviesnota.

Scholen blijven gebruik maken van afstandsonderwijs om de hiaten zoveel mogelijk in te vullen en andere huiswerkopdrachten zijn ook mogelijk.

Zieke kinderen en medewerkers kunnen worden getest op coronavirus

Zieke kinderen en zieke personeelsleden worden niet toegelaten op school en krijgen te horen dat ze thuis moeten blijven als ze verkouden zijn of als ze koorts hebben van 38 graden. Iedereen die niest, hoest of moeite heeft met ademhalen, moet ook thuis blijven.

Ook iedereen die die symptomen overdag ontwikkelt, wordt meteen naar huis gestuurd, aldus de PO-Raad. ‘Bij twijfel kan de temperatuur van een leerling op school worden gemeten’, stelt de memo. “Indien op school: hiervoor wordt een oorthermometer gebruikt die na gebruik wordt gedesinfecteerd.”

De PO-Raad: ‘Indien mogelijk worden studenten met klachten met toestemming van de ouders of verzorgers getest door de GGD.’ Volksgezondheidsbureau RIVM vertelde aan NL Times dat het land hiervoor wel de testcapaciteit heeft, terwijl er tot nu toe dagelijks maximaal zevenduizend tests werden afgenomen. Een woordvoerder van de GGD had ook nog niet gehoord van het plan om studenten te testen.

Om terug te keren, moet de persoon ten minste 24 uur symptoomvrij zijn.

Het advies zei ook dat studenten die in een risicogroep zitten, of die een familielid in hun huishouden hebben met een groter risico op ziekte, kunnen worden vrijgesteld van het schoolonderwijs. Evenzo moeten kwetsbare werknemers ook worden vrijgesteld van aanwezigheid op schoolterreinen.

Hoe scholen eruit moeten zien

Wanneer scholen hun deuren openen, wordt hen aangeraden niet alle schoolkinderen tegelijk toegang te geven, maar de tijd dat ze aankomen te spreiden. Ouders mogen niet naar school gaan, ook niet als ze hun kinderen afzetten.

Om klaslokalen voor te bereiden voor de terugkerende studenten, moet elke kamer waar leerlingen zitten desinfecterende handgel, zeep, papieren handdoeken en oppervlaktereiniger hebben. Alle items waarmee studenten regelmatig in contact komen, moeten regelmatig worden gedesinfecteerd en scholen moeten dagelijks grondig worden schoongemaakt zodra de lessen beginnen.

Slechts één volwassene mag kinderen en hun broers en zussen ophalen of afzetten.

Mobiele versie afsluiten