Site pictogram Financieel.com

Scholen moeten veel alerter zijn op seksueel misbruik: Inspectie

Scholen moeten veel alerter zijn op signalen van seksueel misbruik, vindt de Onderwijsinspectie. Het aantal gevallen van seksueel misbruik waarbij leerkrachten en leerlingen betrokken zijn, blijft hoog, wat “zeer zorgwekkend” is, zegt de inspectie tegen het AD.

Ondanks dat scholen vorig schooljaar tijdelijk gesloten waren vanwege verschillende lockdowns, was het aantal ontvangen meldingen van seksueel misbruik bijna net zo hoog als het laatste coronavirusvrije schooljaar 2018/2019. Afgelopen schooljaar ontving de Inspectie 50 meldingen, tegen 59 in 2018/2019. Driekwart van deze meldingen werd doorgestuurd naar de politie.

Docenten en schoolpersoneel zijn steeds vaker de volwassenen die betrokken zijn bij het seksueel misbruik, aldus de inspectie. In 2018 ging het bij de helft van de ontvangen meldingen om een ​​schoolmedewerker die een leerling seksueel misbruikte. Vorig schooljaar was dat in bijna tweederde van de meldingen het geval.

“Elk geval van seksueel misbruik is er één teveel”, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs tegen de krant. “Een school moet een veilige plek zijn.”

Mobiele versie afsluiten