Schipol CEO: Luchthavenverkeer moet op zijn vroegst in 2023 weer normaal zijn

By admin

CEO en voorzitter van Royal Schiphol Group, Dick Benschop, is van mening dat het vliegverkeer op Schiphol op zijn vroegst in 2023 weer op het niveau van voor het coronavirus zal zijn, vertelde hij in een interview aan dagblad Trouw.

Benschop, die sinds mei 2018 de leiding heeft over de grootste luchthaven van Nederland, zegt niet bereid te zijn om het aantal vluchten tegelijk te verhogen tot de maximale capaciteit van 500.000 vluchten per jaar.

‘Ik wil gecontroleerd herstel,’ legde hij uit, ‘dus we willen niet meteen weer het plafond bereiken, maar in gecontroleerde stappen,’ vervolgde hij.

‘Dat kan jaren duren.’

De wereldwijde gezondheidscrisis en de reisbeperkingen die daarmee gepaard gingen, zorgden ervoor dat de luchthaven vorige maand 60 procent minder passagiers kreeg. In de eerste week van april was de luchthaven met 90 procent ingekrompen in de passagiers, met slechts vijf procent van de passagiers in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Voordat de luchthaven weer capaciteit krijgt, hoopt de Schipholbaas in de tussentijd een dialoog op gang te brengen over de toekomst van de luchthaven, met name over vraagstukken op het gebied van geluidsoverlast en vliegtuigemissies. ‘Dat debat zat helemaal vast’, merkte Benschop op. ‘Door de corona-crisis is er tot 2023 de facto een stap gezet; precies waar de omgeving al zo lang om vraagt ​​vanwege de overlast.’

Wat betreft het proces om de luchthaven terug te brengen naar haar pre-coronaviruscapaciteit, zegt Benschop dat er besluiten worden genomen over de passende maatregelen die moeten worden genomen.

‘Na de corona zal de wereld er ongetwijfeld anders uitzien dan voorheen’, legde hij uit. ‘Ik weet niet precies hoe. Ik houd rekening met een reeks verschillende resultaten.’

“Allereerst weten we niet hoe lang de crisis zal duren of hoe het economisch herstel zal vorderen”, vervolgde hij, erop wijzend dat een toename van videovergaderingen “veel reistijd bespaart” en dat hij niet weet wat dit kan voor toekomstige reizigers betekenen.

Ondertussen zoekt Benschop naar manieren om Schiphol voor te bereiden op de nieuwe ‘1,5 meter economie’.

‘We bespreken dat als sector’, zegt hij. “Schiphol is al deels voorzien van schermen en strepen op de grond, maar het is de vraag hoe het zal gaan in een situatie waarin weer meer vluchten vliegen.”