FINANCIEEL.com

Schiphol biedt tijdslots voor veiligheidscontroles voor alle vluchten

Schiphol biedt tijdslots voor veiligheidscontroles voor alle vluchten

Amsterdam Airport Schiphol breidt haar systeem voor het reserveren van tijdslots voor veiligheidscontroles uit naar alle bestemmingen. Deze service, waarmee reizigers een tijdslot kunnen reserveren voor hun pre-flight security check-up, zal voor elke vlucht beschikbaar zijn. Dat maakte Schiphol Airport maandag in een korte verklaring bekend, naar aanleiding van de succesvolle lancering van deze dienst eerder dit jaar voor vluchten binnen het Schengengebied.

Schiphol kondigde de dienst enkele weken voor de april-meivakantie aan. In deze periode vorig jaar werden voor het eerst de gevolgen zichtbaar van het personeelstekort op de luchthavenbeveiliging en bagageafhandeling. Reizigers moesten vorig jaar vaak uren in de rij staan, met veel gemiste vluchten tot gevolg.

De implementatie van deze dienst had als doel om Schiphol beter in staat te stellen passagiersstromen te monitoren en onnodige lange wachtrijen te voorkomen.

Volgens Schiphol maakt inmiddels een op de vijf reizigers gebruik van een tijdslot. Deze slots zijn drie dagen voor vertrek gratis te reserveren via de website en app van Schiphol. Reizigers ontvangen een bevestigingsmail met een QR-code, die op de luchthaven wordt gescand door een medewerker van Schiphol. Vervolgens verwijzen zij de passagiers naar de juiste security check.

De dienst was voorheen beperkt tot vluchten binnen de Schengenzone, die uit 27 Europese landen bestaat. Binnen deze zone mogen bewoners vrij reizen. Aan de buitengrenzen van het Schengengebied vinden persoonscontroles plaats.

Voor niet-Schengenvluchten houdt Schiphol rekening met de aansluitende grenscontrole. Het laatste tijdslot dat een passagier kan boeken is 90 minuten voor vertrek. Voor vluchten binnen Schengen is dat 60 minuten.

Schiphol benadrukte dat deze service alleen van toepassing is op veiligheidscontroles. Reizigers moeten nog steeds op tijd op de luchthaven arriveren om in te checken en hun bagage af te geven.

Schiphol is de vierde grote luchthaven in Europa die tijdslots invoert voor beveiliging.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert