Site pictogram Financieel.com

Samenwerking met Chinese universiteiten kan een risico zijn: Onderwijs Min.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt zich zorgen over samenwerkingen tussen Nederlandse universiteiten en Chinese universiteiten die voor het leger werken. Het is een onderwerp dat hem zorgen baart, zei hij woensdagochtend naar aanleiding van een onderzoek van onder meer Follow the Money.

Het onderzoeksplatform meldde dat Nederlandse universiteiten in samenwerking met Chinese universiteiten met het label ‘hoog risico’ zeker 400 onderzoeken hebben uitgevoerd met een mogelijke militaire toepassing. De Chinese universiteiten hebben dit label gekregen omdat ze banden hebben met de Chinese krijgsmacht. De onderzoeken gingen over zaken als kunstmatige intelligentie, robotica en andere technologieën die in het verleden misschien niet mogelijk waren, maar nu wel kunnen worden toegepast in het leger.

Dijkgraaf zegt al een tijdje met het onderwerp bezig te zijn. Begin dit jaar opende het ministerie een Kennisbeveiligingsloket voor universiteiten en bedrijven. Iedereen die bij een kennisinstelling werkt, kan daar terecht voor advies over internationale samenwerkingen. “In Nederland overheerste eerst het idee: hoe meer internationaal onderzoek, hoe beter”, aldus Dijkgraaf. “Maar nu zijn we ons steeds meer bewust van de keerzijde.”

“Dertig jaar geleden waren onderwerpen over kunstmatige intelligentie en genetica puur theoretische kennis. Nu kan het soms worden toegepast. Dat beperkt zich niet tot het militaire domein”, aldus Dijkgraaf. “Het is belangrijk dat iedereen die bij een kennisinstituut werkt dat weet.”

Dat besef groeit al langer, zegt een woordvoerder van de TU Delft. De universiteit doet sinds 2015 onderzoek in alle genoemde categorieën Follow the Money – van robotica tot ruimtevaart en scheepsbouw – in samenwerking met risicovolle Chinese universiteiten. “Sinds 2019 ontwikkelen we steeds meer beleid op dit gebied”, aldus de woordvoerder. “Dat kost tijd. Veel onderzoeken duren lang. Samenwerking begon dus vaak zo’n vijf jaar voor publicatie.”

TU Delft-wetenschappers kunnen nu verschillende tools gebruiken om hun samenwerkingen te monitoren, zoals een tracker, die ook civiele Chinese universiteiten in kaart brengt, zodat medewerkers kunnen controleren of een instelling banden heeft met de krijgsmacht.

Mobiele versie afsluiten