‘S Werelds eerste visdeurbel 32.000 keer ingedrukt in de eerste twee weken

By Jernst van Waal

Sinds iets meer dan twee weken geleden in Utrecht de eerste visdeurbel ter wereld werd onthuld, is er al meer dan 32 duizend keer gebeld.

Mensen van over de hele wereld kunnen het onderwaterleven in de centrale Oudegracht in de stad volgen met een onderwatercamera. Als een kijker een passerende vis opmerkt, kan hij online een bel ‘rinkelen’, waarna een sluiswachter een melding ontvangt. Als de sluiswachter merkt dat er op dezelfde plek een aantal vissen zijn verzameld, kan hij of zij de haven openen om de vissen erdoor te laten zwemmen.

De gemeente is blij dat de visdeurbel wereldwijd de aandacht heeft getrokken. “Het gaat onze verwachtingen te boven. We willen mensen laten zien dat de Oudegracht meer is dan een water waar boten doorheen varen ”, zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.

Meestal trekken vissen in het voorjaar van de Oudgracht naar de Kromme Rijn om eieren te leggen. In deze tijd van het jaar zijn er meestal weinig boten, wat betekent dat de sluizen niet opengaan om vissen te laten passeren.

Stadsecoloog Anne Nijs was verbaasd over de hoeveelheid activiteit die onder het wateroppervlak plaatsvindt. ‘Baars, snoek, een winde, misschien een paling. Ik wist niet dat er zoveel vissen door Utrecht zwemmen. Dit is voor mij een eyeopener ”, aldus de stadsecoloog.

Nijs zei verder te willen onderzoeken welke andere soorten de wateren van Utrecht hun thuis noemen. Ze raadde aan om in de late namiddag / vroege avonduren naar de visdeurbel te kijken, wanneer de vissen het meest actief zijn.

De camera blijft actief tot eind mei, dan zijn de vissen grotendeels klaar met hun migratie.