FINANCIEEL.com

Ruttes vierde kabinet viel sneller dan zijn eerste; Nieuwe verkiezingen waarschijnlijk dit najaar

Ruttes vierde kabinet viel sneller dan zijn eerste; Nieuwe verkiezingen waarschijnlijk dit najaar

Het vierde kabinet van Mark Rutte viel sneller dan zijn vorige coalities, met partijen die de kloof die ontstond over het beleid om de toestroom van asielzoekers aan te pakken, niet konden herstellen. De val van het kabinet kwam 543 dagen nadat het door de koning was beëdigd. Het was zijn tweede achtereenvolgende kabinet bestaande uit een coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Waarschijnlijk zullen er ergens in het najaar nieuwe verkiezingen plaatsvinden. De exacte datum wordt later bekend gemaakt. De oppositiepartijen willen zo snel mogelijk verkiezingen, zeiden ze nadat ze het nieuws later op vrijdagavond vernamen.

Voordat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, moet premier Mark Rutte eerst officieel het aftreden van zijn vierde kabinet aan de koning aanbieden. Koning Willem-Alexander moet dan officieel de Tweede Kamer ontbinden. Bij ontbinding van dat huis wordt ook bepaald wanneer kandidaten zich kunnen melden voor de verkiezingen. De stemming vindt 44 dagen later plaats, aldus de Kiesraad. Het hele proces duurt maximaal drie maanden.

Als partijen mee willen doen aan de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen, moeten ze een registratieverzoek indienen. Dit dient te gebeuren 42 dagen voor de dag waarop de deelnemende partijen hun kandidatenlijst moeten indienen. Partijen die toen zijn ontstaan ​​door zich tijdens deze regeerperiode af te scheiden van andere facties, zoals de groep van Wybren van Haga, kunnen zich onder een andere naam aanmelden.

De grote vraag bij de komende verkiezingen wordt of Pieter Omtzigt, die uit het CDA is gestapt en als solospeler in de Tweede Kamer zit, meedoet aan de verkiezingen door zijn eigen partij te lanceren. Hij heeft nog niet gereageerd op de val van het kabinet.

Het eerste kabinet van Rutte was 558 dagen in functie toen Rutte op weg was naar koningin Beatrix om zijn ontslag in te dienen. Dat was een minderheidskabinet tussen VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders. Die viel omdat Wilders niet instemde met nieuwe bezuinigingen.

Het tweede kabinet-Rutte, van de VVD en de PvdA, was het langst zittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Die heeft zijn termijn tussen 2012 en 2017 volledig uitgezeten. Het kabinet Rutte III is vervolgens op 26 oktober 2017 beëdigd en op 15 januari 2021 afgetreden. Dat was naar aanleiding van het kinderopvangtoeslagschandaal dat ontstond nadat de Belastingdienst een algoritme gebruikte om begunstigden van uitkeringen onterecht profileren en hen vaak zonder bewijs van fraude beschuldigen.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er drie kabinetten korter geweest dan Rutte IV. De kortste was het eerste kabinet van CDA en LPF onder leiding van CDA’er Jan Peter Balkenende. In 2002 namen ze na 86 dagen ontslag. Het kabinet Van Agt II, bestaande uit CDA, PvdA en D66, trad in 1982 na 233 dagen af ​​en het eerste kabinet van Barend Biesheuvel ging in 1973 na 380 dagen ten onder. Zijn team bestond uit ARP, KVP, CHU, VVD en DS’70.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert