Rutte smeekt Kamerleden om avondklok niet te blokkeren; 20:00 tot 04:00 overwogen

Een groot deel van de Tweede Kamer is nog steeds tegen het idee om een ​​avondklok in te voeren om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. In een parlementair debat over de verlenging van de harde lockdown op woensdag zei premier Mark Rutte dat een uitgaansverbod wellicht nodig zou zijn en pleitte hij bij de parlementariërs om de maatregel niet te blokkeren.

Half december vroeg het kabinet aan de landelijk coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV om uit te werken hoe een uitgaansverbod eruit zou kunnen zien. De NCTV adviseerde een uitgaansverbod tussen 20.00 uur en 04.00 uur, volgens de NOS die het document zag. Op dat moment zijn alleen absoluut noodzakelijke verplaatsingen toegestaan. Dit omvat verplaatsingen voor het werk, medische behandeling van personen of huisdieren, hulp aan iemand in nood en noodgevallen. Als u voor uw werk onder uitgaansverboden moet reizen, moet uw werkgever u een verklaring geven waarin uw bewegingen worden toegelicht.

In november nam de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, een motie aan van PVV-leider Geert Wilders om geen avondklok toe te staan. De motie werd gesteund door de gehele oppositie- en coalitiepartij D66. Woensdag uitte de Kamer opnieuw hun verzet tegen het idee en noemde een avondklok een te harde maatregel die de vrijheid van de burger te veel aantast.

Rutte pleitte bij de parlementariërs om de mogelijkheid van een avondklok niet uit te sluiten. “Ik vind het ook verschrikkelijk om erover na te denken, maar gooi geen gereedschap weg. Dat is een luxe die we niet hebben”, zei hij. Hij verwees naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar de zeer besmettelijke B117-stam van het coronavirus de infectiecijfers explosief laat exploderen, met desastreuze gevolgen voor de gezondheidszorg.

De regering verwacht dat de stam van het coronavirus, die ongeveer 55 procent besmettelijker is dan de stam die nu in Nederland aanwezig is, zich ook in ons land zal verspreiden. Gezondheidsdeskundigen zijn het daarmee eens, waarbij zowel Jaap van Dissel van het RIVM als Ernst Kuipers van het acute zorgnetwerk LNAZ eerder op de dag in een briefing aan de Tweede Kamer hun zorgen over het virus uitten. “Geen gezondheidszorgsysteem” kan het opnemen tegen een coronavirus dat zich zo snel verspreidt, waarschuwde Kuipers.

De regering heeft het Outbreak Management Team gevraagd om dringend advies te geven over de invoering van een avondklok. Ook kijkt het OMT naar mogelijke alternatieven, zoals thuiswerken verplicht stellen voor bedrijven waar dat kan, en het beperken van de verplaatsing van mensen tot maximaal 15 kilometer van huis. Het advies wordt volgende week verwacht.

Ondanks de pleidooien van de minister-president maakten de PVV, D66, GroenLiks, PvdD en SGP toch duidelijk dat ze tegen een avondklok zijn. “Ik zeg tegen het kabinet: doe het nu niet”, zei D66-leider Rob Jetten. Hij wil geen handhaving van een uitgaansverbod instellen op reeds overwerkte politieagenten en handhavers. De D66 zal pas een avondklok overwegen als er “Londense situaties” zijn in Nederland, zei hij.

PVV-leider Wilders erkende dat een uitgaansverbod kan leiden tot een groter gevoel van urgentie bij de bevolking, “maar daarvoor staat deze maatregel niet in verhouding”, zei hij. GroenLinks zei dat de regering eerst de circa 20 vluchten die nog dagelijks vanuit het VK op Schiphol landen, moet stopzetten. “Een avondklok is niet het eerste dat in me opkomt”, zei partijleider Jesse Klaver.

Plaats een reactie