Rutte kondigt nieuw plan aan om Nederland in 5 stappen uit lockdown te halen

By Jernst van Waal

Nederland komt de zomer uit de lockdown in een vijfstappenplan dat dinsdag is aangekondigd door premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het plan gaat op 28 april van start met de heropening van caféterrassen en meer winkels, en de afschaffing van de avondklok, en zou begin juli moeten eindigen wanneer alle volwassen bewoners de kans hebben gehad om ten minste één injectie van een coronavirusvaccin te krijgen.

Bovendien mogen alle ouders van jongere leerlingen hun kinderen ook naar de naschoolse opvang sturen, besloot de Nederlandse regering dinsdag. Dat begint maandag. Het kabinet bevestigde ook dat studenten in het hoger onderwijs op 26 april voor het eerst in meer dan vier maanden naar de klas kunnen terugkeren.

“De emoties lopen hoog op, de restricties worden steeds restrictiever en we vinden het steeds moeilijker om aan de maatregelen te voldoen”, aldus Rutte. “Dat is allemaal volkomen begrijpelijk. Maar we mogen de collectieve realiteit niet uit het oog verliezen. En dat is dat het einde in zicht is.”

Ondanks dat inzicht gaf De Jonge aan dat het plan een schets is die kan worden bijgesteld naarmate de pandemische situatie zich ontwikkelt. “We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet”, zei De Jonge.

Rutte had eerder gezegd dat terrassen van terrasjes waarschijnlijk op 21 april kunnen heropenen, maar de huidige besmettingscijfers van het coronavirus zijn te hoog gebleven. “Het is waar dat we vorige week hoopten dat op 21 april de eerste stappen gezet konden worden”, aldus Rutte. “21 april is gewoon te vroeg. We kijken er elke week naar. We beslissen aanstaande dinsdag of er iets mogelijk is op 28 april”, vervolgde hij.

Over het schoppen om de eerste stap een week uit te stellen, zei Rutte: ‘Het Vondelpark [in Amsterdam] is waarschijnlijk net zo vol als wanneer de terrassen open zijn. We moeten echt voorbij de piek van de derde golf komen voordat we dat soort beslissingen nemen. “

Het zevendaagse gemiddelde van nieuwe besmettingen met het coronavirus is vijf dagen op rij gestegen en naderde dinsdag 7.400. Gemiddeld hebben er de afgelopen week dagelijks meer dan 300 ziekenhuisopnames plaatsgevonden, met 2.554 mensen in zorg op dinsdag, waaronder 800 op de intensive care.

Het vijfstappenplan onthuld

Op 20 april zal een aankondiging plaatsvinden om het publiek te informeren of het land op 28 april stap één doorzet. Dit omvat ook het verhogen van het aantal huishoudelijke gasten ouder dan 13 van één naar twee. Het plan is volledig afhankelijk van het terugdringen van Covid-19 ziekenhuisopnames en een duidelijke afname van het terugdringen van coronavirusinfecties.

“Elke week kijken we wat er mogelijk is. Dan kijken we naar de avondklok, bezoekers, terrassen en educatie. Dat kan een eerste stap zijn, maar alleen als de situatie het toelaat”, aldus De Jonge.

De tweede stap van het plan zal op zijn vroegst op 11 mei plaatsvinden, volgens een persbericht van het kabinet, als de ziekenhuisopnames van Covid-19 verder dalen. Op dat moment zouden meer leden van het publiek professionele sportevenementen kunnen bijwonen als ze bij de ingang kunnen aantonen dat ze een negatieve coronavirus-test hebben.

Toegangstesten zullen belangrijk zijn om uit te breiden wat leden van het publiek kunnen bijwonen, zei De Jonge. “Door vooraf te testen, creëren we veilige bubbels van mensen die vrijwel zeker niet besmettelijk zijn. Hiervoor lopen momenteel verschillende pilots en we hopen dit in de loop van mei op grotere schaal te doen.”

De heropening van restaurants met een beperkte capaciteit zou op 25 mei kunnen plaatsvinden als het kabinet verder gaat met stap drie. Dat zou volgen met het toestaan ​​van meer evenementen vanaf 16 juni bij stap vier. De Jonge gelooft dat op 7 juli bijna alle volwassenen in het land hun eerste dosis van een coronavirusvaccin hebben gekregen, waardoor het mogelijk wordt om meer van de samenleving te openen.

Met een beetje geluk, zei De Jonge, zouden de basisregels van veelvuldig handen wassen, sociale afstand nemen, een masker dragen en getest worden op de virale infectie bij het begin van de symptomen, in augustus kunnen worden afgeschaft.