Rutte: De start van de lockdown-ontspanning kan naar half mei verschuiven

By Jernst van Waal

Premier Mark Rutte liet vrijdag doorschemeren dat de geplande versoepeling van de coronavirusmaatregelen mogelijk pas op 13 mei begint, meer dan twee weken later dan gehoopt. Toen hij eerder deze week op een persconferentie zijn zesstappenplan onthulde om lockdown te verlaten, zei Rutte dat 28 april de potentiële startdatum zou zijn als het aantal nieuwe coronavirusinfecties en Covid-19 ziekenhuisopnames dit toelaat.

Stap één in het plan omvat de heropening van caféterrassen en meer winkels, waardoor twee bezoekers per huishouden per dag mogelijk zijn, en het afschaffen van de avondklok. Het zou begin juli moeten eindigen, wanneer alle volwassen inwoners de gelegenheid hebben gehad om ten minste één injectie van een coronavirusvaccin te krijgen. Tijdens een bijeenkomst van kabinetsleden op vrijdag herhaalde Rutte tegenover verslaggevers dat de data in het vijfstappenplan voorlopig waren en op elk moment konden worden herzien. Hij zei hetzelfde tijdens de persconferentie en deze week in het Parlement.

“Als 28 april niet mogelijk is, is het 3 of 6 mei. Anders is de volgende datum 13 mei”, legde Rutte vrijdag uit. Hij benadrukte dat, wil de regering de heropening zoals gepland kunnen doorlopen, er een duidelijk neerwaartse trend in het aantal nieuwe besmettingen merkbaar moet zijn. Hij bevestigde dat de regering de cijfers zal blijven evalueren zoals gepland, maar niet bereid is te voorspellen of de heropening ook daadwerkelijk zal plaatsvinden zoals gepland.

“Dat is net zoiets als het weer voorspellen, dat ga ik niet doen”, concludeerde hij.

Er zijn momenteel 160.000 mensen die besmettelijk zijn met de SARS-CoV-2 coronavirus-infectie, zei Rutte. “Dat zijn er bijna net zoveel als tijdens de eerste golf. Echt veel.”, Zei hij. Bovendien zijn er momenteel nog ongeveer 800 mensen bij wie Covid-19 wordt vastgesteld op intensive care-afdelingen in het hele land, waardoor het ICU-systeem zwaar onder druk komt te staan.

“Ik wil er zeker van zijn dat als jij of ik een auto-ongeluk of een hartaanval krijgen, en dat hoop ik niet, we ook een IC-plek kunnen krijgen”, zei Rutte.