Rutte: avondklok verlengd, andere beperkingen versoepeld; “Uw gedrag is belangrijk”

Het conciërge kabinet van Nederland is overeengekomen om de eerste verplichte avondklok van het land sinds de Tweede Wereldoorlog te verlengen tot de vroege ochtenduren van 15 maart, maar zal enkele beperkingen versoepelen die van invloed zijn op het onderwijs, de detailhandel, nauwe contactdiensten en sport voor jonge volwassenen. “Met extra ruimte komt extra verantwoordelijkheid”, waarschuwde premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. ‘Je gedrag is belangrijk’, zei Rutte, terwijl hij zijn ongenoegen uitte dat 25 procent van degenen die positief testen, zei dat ze nog steeds boodschappen doen of hun hond uitlaten.

Na aanvankelijk te hebben nagedacht over het feit dat er een jaar is verstreken sinds Nederland het SARS-CoV-2 coronavirus in het land ontdekte, zei hij dat het land zich nog steeds in een ‘ongelooflijk moeilijke’ situatie bevond vanwege de aanhoudende opkomst van meer besmettelijke varianten van de virus. Desondanks: “We komen nu in een fase waarin we bereid zijn wat meer risico te nemen”, verklaarde hij.

“Hoe langer de crisis duurt, hoe moeilijker het voor ons is”, voordat we specifiek hun bezorgdheid uitten over degenen die te maken hebben met “leermoeilijkheden, eenzaamheid en depressie onder ouderen en jonge ondernemers die het moeilijk hebben.” Hoewel het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus met vijf procent is gestegen sinds Rutte’s laatste grote persconferentie drie weken geleden, zei de premier dat het belangrijk is dat alle studenten weer de klas in komen omwille van hun geestelijke gezondheid.

Middelbare scholen, middelbare scholen voor beroepsonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs mogen vanaf 1 maart studenten in deeltijd terug in de klas laten. De studenten zullen minstens één dag per week fysiek naar hun school gaan, op voorwaarde dat studenten, personeel en docenten houden een afstand van 1,5 meter van elkaar. Scholen krijgen enige flexibiliteit om klassen te verdelen.

Twee dagen later mogen de meeste close-contactberoepen, zoals haarstylisten, schoonheidsspecialisten en sommige massageverstrekkers, ook weer aan het werk. Ook op 3 maart staat de overheid toe dat mensen persoonlijk in winkels winkelen. Retailers mogen maximaal twee klanten per verdieping tegelijk hebben, maximaal zes keer per uur. Op deze momenten zijn gezichtsmaskers vereist.

Teamsporten die dezelfde dag zijn ook toegestaan ​​voor iedereen tot de leeftijd van 27 jaar. Huishoudens zullen echter nog steeds maar één bezoeker per dag mogen, en de avondklok zou verder kunnen worden verlengd bij de volgende persconferentie op 8 maart. Een verdere verlenging van de avondklok zou verder gaan dan de verkiezingen in Nederland, gepland van 15 – 17 maart. Rutte bevestigde dat kiezers en stembureaus vrijgesteld zouden zijn van de avondklok.

Rutte en De Jonge zeiden tijdens het evenement allebei dat als de situatie in Nederland verbetert, er meer beperkingen kunnen worden opgeheven, en als de situatie verslechtert, er meer beperkingen kunnen worden ingevoerd. De regering besloot niet meer lockdown-maatregelen te versoepelen vanwege de mogelijke impact op virale verspreiding en bijbehorende ziekenhuisopnames, ook al zijn er 14 procent minder IC-patiënten met Covid-19 dan drie weken geleden, en de bijgehouden reproductiewaarde van het coronavirus was onder 1,00.

Plaats een reactie