FINANCIEEL.com

Ruim 300 explosies geteld in Nederland, vooral woningen en winkels getroffen

Ruim 300 explosies geteld in Nederland, vooral woningen en winkels getroffen

Er lijkt geen einde te komen aan de reeks explosies in Nederland en de politie vreest dat deze trend in de toekomst zeker zal doorzetten. Alleen al dit jaar zijn er in Nederland 303 explosies geweest, bijna meer dan in heel 2022 toen er 323 explosies werden geteld. De politie zei dat er een dubbel aantal explosies te verwachten is, meldt Nu.nl.

Vooral in Den Haag en Rotterdam, maar ook in Midden- en Noord-Nederland, komen explosies vaker voor dan normaal en zelfs hoger dan het aantal explosies in het voorgaande jaar, meldt de politie.

Alleen al in Rotterdam, dat een hotspot van explosies is geworden, hebben zich in juli van dit jaar al 96 incidenten voorgedaan, 31 meer dan in 2022. In Den Haag zijn al 26 explosies gemeld, vorig jaar waren dat er nog 15. Volgens de politie hebben de explosies vooral te maken met drugscriminaliteit. Vooral winkels en woningen worden getroffen door de explosies.

Verder constateert de politie nog een verontrustende ontwikkeling die een nieuw licht op de incidenten werpt. Dit komt doordat steeds vaker zelfgemaakte bommen worden gebruikt, die vaak zwaarder zijn dan conventionele bommen die bij eerdere explosies zijn gebruikt. Daarnaast zijn meer jongeren verantwoordelijk voor deze incidenten. Alleen al in Rotterdam zijn in 2023 72 mensen van 23 jaar en jonger aangehouden in verband met explosies. Volgens de politie zouden de jongste daders 14 jaar zijn.

“Dit soort jonge artiesten krijgen de opdracht vaak via een intermediair of sociale media, zoals Snapchat of Telegram”, zegt Wim Hoek, korpschef van politie Rotterdam-Zuid tegen Nu.nl. “Ze weten vaak niet waarom en op wie ze de aanval moeten uitvoeren.”

Voor de politie vormt deze ontwikkeling een belemmering in de strijd tegen explosies, aangezien de meeste jonge daders geen of zeer weinig informatie krijgen over hun cliënten en daardoor niet behulpzaam zijn bij opsporing.

De politie richt zich echter ook op preventiestrategieën om meer jongeren te ontmoedigen om zich in te laten met deze misdaden. Van educatief werk tot samenwerking met scholen en andere instellingen die risicojongeren vroegtijdig kunnen signaleren, schrijft Nu.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert