FINANCIEEL.com

Roept op om gasveld Groningen eerder te sluiten, zorgen over gezondheidsrisico’s

Roept op om gasveld Groningen eerder te sluiten, zorgen over gezondheidsrisico’s

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert de regering om het Groningen-gasveld al dit najaar volledig af te sluiten, in plaats van per 1 oktober 2024. Door de enorme vertraging van de versterkingswerkzaamheden en de compensatie voor aardbevingsschade wordt de gezondheid van bewoners van het aardbevingsgebied. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) moet daarom volgens het gezag de onzekerheid wegnemen.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat de gaswinning uit Groningen dit najaar stopt. Maar pas in het najaar van 2024 gaat het gasveld dicht: bij een strenge winter en problemen met gasopslag kan de gaswinning volgend jaar alsnog op het ‘waakvlamniveau’ worden gebracht. SodM bevestigt dat Vijlbrief het advies heeft gekregen voordat dit besluit werd genomen. Maar de staatssecretaris “moet verschillende belangen tegen elkaar afwegen”, aldus een woordvoerster.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat de gaswinning in Groningen in het najaar wordt stopgezet. Het gasveld gaat echter pas in het najaar van 2024 dicht: bij een strenge winter en problemen met de gasopslagfaciliteiten kan de gasproductie volgend jaar alsnog op “waakvlamniveau” worden gebracht. SodM bevestigde dat Vijlbrief het advies ontving voordat de beslissing werd genomen. Maar de staatssecretaris “moet verschillende belangen tegen elkaar afwegen”, beweerde een woordvoerder.

Vanwege de onzekere internationale situatie, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is de start van de pilotfase uitgesteld, zei Vijlbrief eerder. Dit kan alleen gebeuren in “bepaalde, zeer uitzonderlijke situaties”, zei hij.

Daarnaast wees de toezichthoudende toezichthouder er in haar verklaring op dat het lange wachten op versterking en herstel van schade door gaswinning in Groningen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van een deel van de bewoners. Zoals blijkt uit onderzoek: “Sommige bewoners ontwikkelen stressgerelateerde gezondheidsproblemen waardoor mensen voortijdig kunnen overlijden”, aldus de SodM.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert