FINANCIEEL.com

Rob Jetten eerste kandidaat voor D66-leider na aftreden Kaag

Rob Jetten eerste kandidaat voor D66-leider na aftreden Kaag

Rob Jetten (36) is de eerste kandidaat die D66 gaat leiden bij de komende verkiezingen, bevestigt een woordvoerder van de partij na berichtgeving van het AD. De demissionair minister (Klimaat en Energie) zei tegen de krant dat het tijd is voor een nieuwe generatie “die minder dat verleden met zich meesleurt en openlijk en ongeremd de zaken probeert op te lossen.” Partijvoorzitter Jan Paternotte wil de functie niet.

Als lijsttrekker wil Jetten de inhoudelijke koers van zijn partij niet wijzigen, zegt hij tegen het AD. D66 moet wat hem betreft vooral ‘herkenbaar’ zijn. “Echt opkomen voor de democratische rechtsstaat, vrijheden en moreel leiderschap”, zei hij.

De vraag wie D66 naar de verkiezingen zal leiden, staat open nadat Sigrid Kaag besloot niet verder te gaan als lijsttrekker. Ze wordt ernstig bedreigd en zwaar beveiligd en wil haar familie dat niet langer aandoen.

De partij kondigde aan dat het binnenkort een leiderschapsverkiezing zou houden. Partijvoorzitter Jan Paternotte zei donderdag dat hij de functie niet wil. Dat kan hij niet combineren met de zorg voor twee jonge kinderen, zegt hij tegen talkshow Renze. “Als je echt voor partijleider gaat, dan moet je er nog meer kunnen zijn, dan moet je nog meer inzetten.

In 2018 werd de toen 31-jarige Jetten gepromoveerd tot partijvoorzitter nadat hij snel carrière had gemaakt in de partij. Daarna was hij ruim een ​​jaar parlementariër en daarvoor was hij voorzitter van de Nijmeegse gemeenteraad. De politicus moest zich bewijzen als opvolger van Alexander Pecthold, die in twaalf jaar tijd was uitgegroeid tot de onbetwiste partijleider en D66 na een moeizame periode weer belangrijk maakte in de landelijke politiek.

Twee jaar later stelde Jetten zich niet op als lijsttrekker om plaats te maken voor Sigrid Kaag, die binnen de partij aan populariteit had gewonnen als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zijn steun werd beloond. Tijdens de formatie voegde Jetten zich als tweede van Kaag bij de onderhandelingen. In het onlangs gevallen kabinet-Rutte IV werd hij minister van Klimaat en Energie.

Al in zijn tijd als parlementariër profileerde Jetten zich rond het thema klimaatverandering. Het leverde hem de bijnaam ‘klimaatdrama’ op, nadat Klaas Dijkhoff van de VVD hem zo noemde. Jetten liet t-shirts bedrukken met die tekst.

“De klimaatcrisis is een van de grootste bedreigingen voor de hele planeet”, zegt Jetten tegen het AD. Hij wil de economie vergroenen, waardoor er meer werkgelegenheid ontstaat en de energierekening daalt.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert