RIVM: Volwassenen zullen het Covid-vaccin moeten nemen dat ze krijgen

By Jernst van Waal

In Nederland wonende volwassenen zullen niet kunnen kiezen welk Covid-19-vaccin ze krijgen, zolang er een tekort is aan het aanbod van vaccindoses. Dat zou kunnen leiden tot het missen van doelen en het te weinig vaccineren van volwassenen tegen de zomer, zei Jaap van Delden van het RIVM donderdag.

Van Delden bood tijdens een commissiehoorzitting in de Tweede Kamer een update van de vaccinatiestrategie aan. Hij zei dat de regering zal blijven beslissen welke groepen welke vaccins worden toegediend op basis van de aanbevelingen van de gezondheidsraad van het land.

Hij waarschuwde dat de strategie anders nog ingewikkelder zou worden en aanzienlijk achter op schema zou lopen. Van Delden was echter positief over de voortgang van de uitrol van vaccinaties in het algemeen, ondanks de groeiende bezorgdheid over de bijwerkingen van bloedstolsels bij mensen die de AstraZeneca- en Janssen-vaccins kregen.

Alle AstraZeneca-vaccins zullen alleen nodig zijn om mensen boven de zestig in te enten, in ieder geval tot eind mei. Het land zal de richtlijnen van de Gezondheidsraad blijven volgen en zegt dat het een voorzichtige aanpak zal volgen om ernstige gevallen van bloedstolsels te voorkomen door het vaccin niet te geven aan mensen onder de 60 jaar, ondanks het feit dat het Europees Geneesmiddelenbureau een dergelijke beperking niet aanbeveelt. Het gebruik van de 80 duizend Janssen-vaccins in een Nederlandse opslagfaciliteit is opgeschort in afwachting van een onderzoek in de Verenigde Staten en een beoordeling door de veiligheidscommissie van het EMA.

Onder meer de Trombosestichting pleitte er ook voor om onder de 60 jaar zelf te laten beslissen of ze een AstraZeneca-injectie willen. Intensive care-leider Ernst Kuipers voegde ook zijn stem toe aan het kritiekkoor, maar hij begreep de beslissing over Janssen.

Het moederbedrijf, Johnson & Johnson, raadde af om het product voorlopig in gebruik te nemen. “Er is niets aan te doen”, aldus Kuipers. “Er is sprake van overmacht als de fabrikant zelf zegt dat het vaccin niet mag worden gebruikt.”

Eerder vroegen D66 en Labour de keuze van de regering om te voorkomen dat mensen onder de 60 jaar de AstraZeneca-prik zouden krijgen. Die kwesties zouden naar verwachting donderdagmiddag en -avond in een volledige zitting van de Tweede Kamer worden besproken.

Het RIVM ziet het aantal verstrekte vaccins en het aantal injecties bij de vaccinatiecentra gestaag toenemen, wat Van Delden als zeer bemoedigend vond.