RIVM: Omicron coronavirus variant waarschijnlijk in Nederland

By Jernst van Waal

Bij veel van de 61 reizigers die vrijdag vanuit Zuid-Afrika Nederland binnenkwamen, is waarschijnlijk de Omicron-coronavirusvariant vastgesteld, aldus het RIVM. Onder de twee vluchten met 624 mensen waren meer dan vijf dozijn die positief testten op de coronavirusinfectie.

De volledige resultaten van alle verdachte testmonsters worden zondag bekendgemaakt. “Deze passagiers zitten in quarantaine”, bevestigt het RIVM. De GGD zei vrijdag dat ze in hotels zouden worden vastgehouden en dat er bewakers aanwezig zouden zijn bij de faciliteiten.

Het RIVM herhaalde dat alle passagiers die op of na maandag 22 november in Nederland zijn aangekomen, op coronavirus moeten worden getest als ze recentelijk Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe zijn. Ze moeten worden getest, zelfs als ze geen symptomen hebben.

Ruim honderd passagiers die naar Schiphol wilden vliegen, bleven in Johannesburg achter en mochten vrijdagavond niet aan boord van hun KLM-vlucht. Toen KLM de negatieve PCR-testverklaring van alle passagiers controleerde, bleek dat ruim honderd reizigers niet voldeden aan de toelatingseisen, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Zo’n 160 reizigers mochten zaterdag mee op de vlucht naar Schiphol nadat was vastgesteld dat ze voldeden aan de eisen die de Nederlandse overheid stelde. De GGD heeft ze bij aankomst getest, meldt KLM. De luchtvaartmaatschappij controleerde de negatieve testverklaringen van de passagiers, omdat Zuid-Afrika werd geclassificeerd als een land met een zeer hoog risico op de besmetting met het coronavirus.

Na de opkomst van de Omicron-variant van het coronavirus in zuidelijk Afrika heeft de Nederlandse overheid vrijdag een vliegverbod opgelegd voor Zuid-Afrika. Nederlanders en EU-burgers die op doorreis zijn naar hun woonland zijn vrijgesteld van dit verbod.

Passagiers die onder deze uitzonderingsregel vallen, moeten een negatieve sneltest kunnen tonen die niet ouder is dan 24 uur, en ze moeten ofwel een negatieve PCR-test kunnen afleggen, genomen binnen 24 uur na aankomst op de luchthaven, of maximaal 48 uur na aankomst in Nederland.