Site pictogram Financieel.com

RIVM: Meer gevallen van coronavirus in oktober dan juni-sept. gecombineerd

Zo’n 67.542 meldingen van een nieuwe besmetting met het coronavirus zijn tijdens de zevendaagse periode die dinsdag om 10.00 uur eindigde, aan het RIVM bezorgd. Het totale aantal infecties dat in oktober werd vastgesteld, was hierdoor dramatisch hoger dan de positieve diagnoses die tussen juni en september werden gemeld, zo bleek uit de gegevens van het bureau.

Testen in Nederland kwamen op 1 juni algemeen beschikbaar voor het publiek. Van toen tot en met 30 september testten bijna 80.500 mensen positief op de virale infectie.

Alleen al deze maand werden 132.183 gediagnosticeerd met het SARS-CoV-2-virus, zo bleek uit gegevens van het RIVM.

Het aantal sterfgevallen in de afgelopen week is ook met 78 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor. Bij het RIVM zijn ongeveer 329 Covid-19-sterfgevallen gemeld, tegen 185 eerder.

Ziekenhuisopnames voor de coronavirusziekte schoten ook met ruim 16,5 procent omhoog. Uit gegevens die aan het RIVM zijn verstrekt, blijkt dat minimaal 1.739 mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen. IC’s namen in die tijd 333 mensen op, wat ook een stijging was van 16 procent.

Het aantal besmettelijke mensen in het land is hierdoor gestegen tot naar schatting 160 duizend. Dat is maar liefst 26 procent hoger dan vorige week werd ingeschat.

Van degenen die zelf een test bij de GGD hadden ingepland, was 17,9 procent positief. De definitieve gegevens van de vorige week toonden aan dat de statistiek 15,2 procent bedroeg.

Er was goed nieuws in de wekelijkse rapportage van het RIVM, waaruit bleek dat het basisreproductienummer (R) van het virus verder daalde, van 1,22 naar 1,16. Dat betekent dat naar verwachting 100 besmettelijke mensen de infectie naar 116 anderen zullen verspreiden.

Premier Mark Rutte, die dinsdagavond een persconferentie zou houden, zei vrijdag dat hij zich het meest zorgen maakte over het “alarmerend hoge” aantal infecties, het basisreproductiecijfer van het virus en het percentage positieve mensen. Met het R-nummer als enige lichtpuntje in het rapport van dinsdag, is de verwachting dat Rutte het publiek zal waarschuwen dat er de komende dagen weinig verbetering zal leiden tot een strikte lockdown volgende week.

Het aantal mensen dat minder dan twee weken na het reizen positief testte, steeg ook met bijna 18 procent tot 933. De meest bezochte bestemmingen door degenen die besmet waren met het virus waren België (166), Duitsland (156) en Polen (92).

In totaal zijn in de afgelopen zeven dagen 321.654 mensen getest door de GGD, een stijging van circa 12 duizend. Dat bracht het dagelijkse testgemiddelde op tot bijna 46 duizend.

Mobiele versie afsluiten