RIVM bezorgd over verspreiding apenpokken bij Pride-evenementen

By Jernst van Waal

Volksgezondheidsinstituut RIVM maakt zich zorgen dat de komende Pride-festivals in Amsterdam en andere steden in binnen- en buitenland leiden tot een “intensievere verspreiding” van het apenpokkenvirus.

Het RIVM kent ruim 200 gevallen van apenpokken in Nederland, zegt het in advies aan de overheid. Het verwacht dat dat aantal zal toenemen. Volgens de deskundigenraad van het gezondheidsinstituut zijn de meeste patiënten mannen die seks hebben met andere mannen. Zij maakt zich dan ook zorgen over de verspreiding van het virus op de komende Pride-festivals.

“De exacte transmissieroutes zijn niet helemaal duidelijk. Intens lichamelijk contact (inclusief seksueel contact) lijkt de meest waarschijnlijke overdrachtsroute bij deze uitbraak”, aldus het RIVM. “Contacten die via deze transmissieroute worden blootgesteld, lopen een hoog risico op infectie en zelf ziek worden.”

Het RIVM adviseerde daarom deze ‘risicovolle contacten’ te waarschuwen voor het virus en te monitoren op besmetting.

Dat het virus zich vooral lijkt te verspreiden via “intens fysiek contact” betekent ook dat mensen minder risico lopen om het virus op te lopen door contact met iemand die het heeft. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers schrapte op advies van de expertraad daarom de richtlijn dat mensen drie weken in quarantaine moeten na contact met een apenpokkenpatiënt, tenzij ze symptomen krijgen.

Pride Amsterdam vindt plaats van 30 juli tot 7 augustus. Andere Pride-gerelateerde festivals en feesten in Nederland zijn Roze Woensdag in Nijmegen op 20 juli, Roze Maandag in Tilburg op 25 juli en Pride Amersfoort op 28 juli.