RIVM: 13 Covid-infecties gekoppeld aan Omicron-variant, tot nu toe

By Jernst van Waal

Zeker 13 mensen op vluchten naar Amsterdam vanuit Zuid-Afrika zijn positief getest op de nieuw ontdekte Omicron-variant van het SARS-CoV-2-coronavirus. Het zijn de eerste bekende gevallen van de Omicron-variant die in Nederland zijn gevonden.

Het testen is aan de gang en is nog niet afgerond, aldus het RIVM zondag. “De nieuwe variant is mogelijk in meer testmonsters te vinden”, schrijft het Nederlandse gezondheidsinstituut in een verklaring.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge benadrukte zondagmiddag in een persconferentie dat alle reizigers uit zuidelijk Afrika direct bij aankomst in quarantaine moeten. De GGD gaat in contact met mensen die terugkeren uit een risicogebied. “We maken ons zorgen, maar hoe bezorgd we zijn, zal de komende weken blijken”, zegt De Jonge.

Het RIVM maakte zaterdagavond bekend dat de kans groot is dat de Omicron-variant al in Nederland is. Hoofd van de Nederlandse Unie voor Intensive Care, Diederik Gommers, zei dat er meer informatie moet worden verzameld over hoe besmettelijk de Omicron-variant is, of het de mensen die het infecteert zieker maakt en hoe vaccins reageren op de mutatie. “Het is heel serieus, maar we weten ook niet veel feiten”, zegt Gommers in WNL op Zondag. “Er is veel onzekerheid en dat maakt ons bang.”

In totaal testten 61 van de 624 mensen op de twee vluchten positief op een variant van het coronavirus. De besmette mensen zijn geïsoleerd in een bewaakt hotel nabij Schiphol, waar ze minimaal vijf dagen zullen verblijven als ze geen klachten hebben en zeven dagen als ze dat wel hebben. Reizigers die negatief testten, moeten vijf dagen thuis in quarantaine en worden daarna opnieuw getest.

De organisatie riep opnieuw op tot recente reizigers die tijd in Zuid-Afrika hebben doorgebracht om zich te laten testen op het coronavirus, zelfs als ze asymptomatisch zijn. De GGD heeft voor die passagiers een speciaal meldpunt geopend om hun testen in te plannen. Het telefoonnummer is 0800-5005.

Het RIVM zegt dat iedereen die vanuit Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe naar Nederland is gekomen, vooral contact moet opnemen met de GGD als ze op of na 22 november zijn gereisd. Een inreisverbod voor niet-EU-burgers in deze landen is ingevoerd, maar EU-burgers kunnen nog steeds heen en weer reizen. “Ik heb het RIVM om advies gevraagd over generieke extra reisbeperkingen en ik wil met andere Europese landen praten hoe het nu verder moet”, aldus De Jonge.