Rembrandts Nachtwacht wordt voor restauratie in 3D gescand

By Jernst van Waal

Het onderzoek voorafgaand aan de restauratie van Rembrandt van Rijn’s meesterwerk Nachtwacht is bijna afgerond. Deze week is het Rijksmuseum in Amsterdam samen met de TU Delft begonnen met het 3D scannen van het schilderij, om het hele oppervlak nauwkeurig in kaart te brengen. Dit is om de “topografie” van het canvas te leren kennen, en om een ​​nulmeting te maken om mogelijke veranderingen op het schilderij uit 1642 in de toekomst te kunnen zien, zei Robert van Langh van het Rijksmuseum tegen het ANP.

De 3D-scan duurt naar verwachting ongeveer een maand. De Nachtwacht wordt volledig driedimensionaal vastgelegd, stuk voor stuk, in delen van 13 cm breed en 10 cm hoog. Met behulp van drie camera’s en een projector, gemonteerd op een speciale constructie, worden zo’n 2.500 hoge resolutie scans gemaakt.

Van Langh gelooft dat de manier waarop het Rijksmuseum deze restauratie van de Nachtwacht uitvoert een culturele verandering in de museumwereld teweeg zal brengen. “Dit wordt onze nieuwe manier van werken”, zei hij tegen het ANP. “Doe eerst al het nodige onderzoek, beoordeel het dan en bepaal je stappenplan voor de restauratie.”

Volgens Van Lang vertrouwen veel restauratoren bij de start nog grotendeels op hun eigen kennis en ervaring. Maar de huidige technologie kan zoveel meer informatie bieden.

De 3D-scan is een van de laatste stappen in de voorbereiding van de Nachtwachtrestauratie. De resultaten van de verschillende onderzoeken komen nu voor het laatst bij elkaar en dat betekent dat er een plan voor de restauratie kan worden gemaakt. Het daadwerkelijke herstel zal naar verwachting begin volgend jaar beginnen – een paar maanden later dan gepland omdat het coronavirus de studies vertraagde.

De 3D-scan kan ook worden gebruikt om een ​​levensechte kopie van het kunstwerk te maken, zegt Rob Erdmann, senior wetenschapper bij het Rijksmuseum. “Kunstwerken kunnen worden gestolen, kathedralen branden af. Het origineel vervang je natuurlijk nooit, maar het helpt als je precies weet hoe het eruit ziet.”