Regeringsleiders nemen ontslag nadat ze per ongeluk notities hebben getoond

By Jernst van Waal

Kasja Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) zijn afgetreden als “padvinders” voor de vorming van het volgende Nederlandse kabinet met onmiddellijke ingang op donderdag. Dit volgt op een foto van Ollongren op donderdagochtend, waarop de aantekeningen die ze maakte tijdens een gesprek met CDA-leider Pieter Omtzigt zichtbaar waren, meldt de NOS.

De twee politici lieten Tweede Kamer-president Khadija Arib weten dat ze het werk van verkenner niet meer zonder vooroordelen kunnen doen. De taak van “pathfinder” is om met de verschillende fractieleiders te praten en een mogelijke coalitie voor het volgende kabinet in kaart te brengen.

Ollongren is momenteel thuis in quarantaine, nadat haar Covid-19-testresultaten donderdagochtend positief waren. Alvorens af te treden, heeft Jorritsma alle 17 partijleiders die haar en Ollongren deze week hebben ontmoet laten weten dat ze zich zullen moeten laten testen op het coronavirus. Een aantal partijleiders gaat uit voorzorg thuis in quarantaine, meldt het ANP.

Zelf wordt Jorritsma over vijf dagen ook getest, tenzij ze eerder symptomen begint te vertonen. Volgens de regels van het coronavirus hoeven de partijleiders in de tussentijd niet in quarantaine te gaan. Dit is alleen nodig als ze tijdens hun contact met Ollongren geen sociale afstand hebben bewaard. En volgens Jorritsma werd er tijdens de vergaderingen van maandag en dinsdag met de partijleiders te allen tijde sociale afstand gehouden.

VVD-leider en huidig ​​premier Mark Rutte testte woensdag negatief, zei de Rijksvoorlichtingsdienst RVD donderdag. Hij en de andere kabinetsleden kregen het advies om zich te laten testen omdat ze vrijdag bij de ministerraad contact hadden met staatssecretaris Mona Keijzer, die eerder deze week positief testte. De positieve resultaten van Ollongren waren afkomstig van deze preventieve test.

Een aantal partijleiders besloten liever op safe te spelen en thuis in quarantaine te gaan terwijl ze wachten op de test. PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft al haar afspraken voor de komende dagen afgezegd, zegt haar woordvoerder tegen het ANP. Sylvana Simons van Bij1 deed hetzelfde.