FINANCIEEL.com

Rechtbank: Gemeente Emmen aansprakelijk voor PTSS brandweerman

Rechtbank: Gemeente Emmen aansprakelijk voor PTSS brandweerman

De gemeente Emmen is aansprakelijk voor de posttraumatische stressstoornis (PTSS) van oud-brandweerman Ruud Lohuis omdat zij na 25 traumatische incidenten niet de juiste nazorg heeft verleend, oordeelde het Centraal College van Beroep. De oud-brandweerman is opgelucht door de uitspraak en is van plan om schadevergoeding te eisen voor de materiële en immateriële schade die hij de afgelopen 20 jaar heeft geleden, zegt hij tegen RTV Drenthe.

Lohuis was tussen 1982 en 1993 brandweerman en duiker bij de brandweer Emmen. In die tijd maakte hij maar liefst 25 traumatische incidenten mee die nog steeds een grote impact op zijn psyche hebben, vertelde hij aan de omroep.

Als duiker raakte hij verschillende keren verstrikt, bijna gesmoord door vervuild water en haalde hij vele lichamen uit auto’s na dodelijke ongevallen. Een politieagent stierf onder zijn handen nadat hij tegen een boom botste. Hij behandelde ernstig verminkte mensen, zelfmoorden en meerdere mislukte reddingspogingen met personen – waaronder kinderen – in auto’s die in het water belandden. De genadeslag kwam toen een dak op zijn hoofd instortte, waardoor hij arbeidsongeschikt werd.

Gedurende deze tijd werd Lohuis een “moeilijke man” voor anderen om mee om te gaan. Hij ontwikkelde een kort lontje, woedeproblemen, slaapproblemen en bleef traumatische ervaringen herbeleven. Hij ging naar zijn managers, maar het mocht niet baten. “Ik mocht niet klagen en gewoon mijn werk doen. Er heerste een machocultuur. Het hoort allemaal bij het werk en je mag niet klagen.” Hij heeft nooit nazorg gekregen voor zijn trauma, zei hij. Uiteindelijk verloor hij zijn familie, zijn baan en zijn vrienden.

In 2014 stelde de GGZ in Emmen definitief PTSS bij hem vast. Sindsdien heeft de behandeling Lohuis geholpen om beter om te gaan met zijn dagelijks leven, maar de schade aan zijn familie en vrienden is al aangericht, zei hij.

De oud-brandweerman deed een beroep op de gemeente Emmen om deze aansprakelijk te stellen voor zijn door zijn werk veroorzaakte psychische aandoening. Die bezwaarprocedure en een eerste rechtszaak verloor hij, maar de Centrale Raad van Beroep – het hoogste gerechtshof voor ambtenaren – deed in juni een uitspraak in zijn voordeel. Hij ziet het als een “bevestiging” van wat hem is overkomen. “Meer dan 20 jaar lang werden mijn symptomen niet serieus genomen. Al die tijd werd ik niet gehoord.”

Volgens Lohuis’ advocaat Ferre van de Nadort is de uitspraak “een belangrijke ommekeer” voor hulpverleners. “PTSS is door de politie en Defensie erkend als beroepsziekte, maar de brandweer en andere hulpdiensten zijn nog niet zover. Dit opent de weg daarvoor.”

Lohuis vindt dat ook de grootste overwinning. “Dat is heel belangrijk. Ik heb niet voor niets gevochten. Het betekent veel voor ons beroep. Ik hoop dat collega’s niet hetzelfde hoeven mee te maken als ik de afgelopen 20 jaar.”

De gemeente Emmen wil niet reageren op de vragen van RTV Drenthe over de uitspraak. “Volgens onze informatie is de procedure nog gaande. Daarnaast doen we geen uitspraken over (ex-)werknemers”, zegt een woordvoerder tegen de omroep.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert