Quincy Promes ook verdacht van drugssmokkel, huiselijk geweld

By Jernst van Waal

Naast de poging tot moord op zijn neef wordt profvoetballer Quincy Promes waarschijnlijk ook verdacht van drugssmokkel en huiselijk geweld, meldt de NOS. Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de zaak Promes aan Nieuwsuur.

Bronnen die deel uitmaken van het onderzoek vertelden Niuewsuur dat de oud-Ajacied-voetballer wordt onderzocht voor de mogelijke handel in synthetische drugs vanuit Australië. Tijdens het onderzoek tikte de politie zijn telefoon af en hoorde hem daardoor bekennen dat hij zijn neef had neergestoken.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in maart de aanklachten tegen Promes opgewaardeerd van poging tot doodslag naar poging tot moord. Het OM wilde destijds het bestaan ​​van de opgenomen gesprekken naar Nieuwsuur niet bevestigen. Wel heeft Nieuwsuur het strafdossier ingezien. Uit het transcript van de gesprekken blijkt dat Promes volgens de NOS zijn neef wilde neersteken.

Uit het strafdossier blijkt verder dat twee vrienden van Promes in het najaar van 2020 op bezoek waren bij zijn neef, nadat de steekpartij had plaatsgevonden. Ze boden hem 20.000 euro aan om zijn klacht tegen Promes in te trekken.

Er heerst verwarring over het besluit van Ajax om Promes een wedstrijd in de Champions League te laten spelen kort voordat hij in december 2020 werd gearresteerd en vastgehouden. Ook is onduidelijk hoe hij het jaar daarop met het Nederlands elftal naar het EK mocht.

Bronnen vertelden aan Nieuwsuur dat de KNVB op de hoogte was van de vermoedens rond Promes. De voetbalbond ontkent dat echter.

“Als je puur naar de steekpartij kijkt, is het een relatief simpele strafzaak die eigenlijk met veel meer zorgvuldigheid had kunnen worden afgedaan”, zegt Sven Brinkhoff, hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht, tegen de NOS. “Waarom lijkt het belang van voetbal groter gemaakt te worden dan het belang van de strafzaak? Dat moet echt onderzocht worden.”