Financieel.com

Protest Kick Out Zwarte Piet in Eindhoven afgelast

Demonstraties van de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), die zondagmiddag in Eindhoven zouden plaatsvinden, zijn afgelast. De groep liet op hun Facebook-pagina weten dat dit te wijten was aan de geplande tegendemonstraties van Pegida, een pan-Europese anti-islambeweging, op dezelfde locatie.

Beide groepen kregen een demonstratievergunning voor het Stadhuisplein in Eindhoven. Door een tegendemonstratie op dezelfde locatie toe te staan, meent KOZP dat hun demonstratievrijheid beperkt is.

De gemeente wees KOZP een gebied toe dat hen rechtstreeks zou opnemen tegen Pegida-aanhangers. De actiegroep kondigde aan dat ze weigeren te demonstreren onder deze “opgesloten” omstandigheden.

“KOZP wil niet meedoen aan dit mediaspektakel en heeft er geen vertrouwen in dat de politie en de gemeente Eindhoven institutioneel racisme, het recht op protest en de veiligheid van onze demonstranten serieus nemen”, luidt een verklaring.

In plaats daarvan houdt KOZP een online protest. Van 14.00 uur tot 15.00 uur wordt een debat met verschillende demonstranten live gestreamd op Instagram.

Een KOZP-demonstratie in Venlo eindigde zaterdag in geweld. Het protest leidde tot rellen tussen anti-Zwarte Piet- en pro-Zwarte Piet-facties. Tegendemonstranten gooiden vuurwerk en eieren naar de politie en KOZP-demonstranten, en de politie moest tussenbeide komen en vier mensen gearresteerd.

Een anti-Zwarte Piet-protest in Maastricht liep vorige week uit de hand en demonstranten moesten het toneel ontvluchten. KOZP wil een vergelijkbare situatie in Eindhoven voorkomen.

Exit mobile version