FINANCIEEL.com

Proces schietpartij in winkelcentrum met dodelijke afloop vertraagd door wachtlijst voor beoordeling geestelijke gezondheid

Proces schietpartij in winkelcentrum met dodelijke afloop vertraagd door wachtlijst voor beoordeling geestelijke gezondheid

Het proces tegen de 50-jarige Minh V., die wordt beschuldigd van het neerschieten van zijn ex en haar moeder in een winkelcentrum in Zwijndrecht, heeft flinke vertraging opgelopen door wachtlijsten bij het Pieter Baan Centrum (PBC). V. moet naar het PBC voor een GGZ-onderzoek, maar de eerste beschikbare plek is in oktober, meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag tijdens een hoorzitting, meldt Rijnmond.

V. heeft extra beveiliging nodig omdat hij een vluchtrisico vormt, en het PBC heeft een beperkt aantal plaatsen die aan de eisen voldoen, legt het OM uit. Als gevolg hiervan is het onwaarschijnlijk dat de proef dit jaar kan plaatsvinden.

Zodra er een plek vrijkomt, wordt V. zeven weken ter observatie opgenomen in het PBC. Daarna hebben de GGZ-experts nog zeven weken nodig om hun rapport over V.’s mentale toestand en mate van verantwoording te schrijven.

V. wordt verdacht van het neerschieten van zijn ex-vriendin en haar moeder eind januari op de parkeerplaats van de Walburg Mall in Zwijndrecht. Hij verwondde zijn ex, een 38-jarige vrouw, ernstig. Haar 66-jarige moeder overleed ter plaatse. V. werd opgepakt na een klopjacht van vijf weken. Kort na zijn arrestatie bekende hij.

Het is nog niet duidelijk of het OM V. zal aanklagen voor moord of doodslag. In een eerdere zitting zei de officier van justitie genoeg bewijs te hebben voor moord, onder meer dat V. op de dag van de schietpartij de woorden ’tot de dood ons scheidt’ sms’te naar zijn ex. Voor een aanklacht wegens moord moet het OM opzet kunnen bewijzen – dat de verdachte erop uit was zijn slachtoffers te vermoorden.

Tijdens de zitting donderdag diende de advocaat van V. een verzoek in om een ​​groot aantal getuigen te horen. “Ik wil van getuigen precies weten hoe het is gebeurd”, zei hij. “Mijn cliënt heeft verklaard dat hij in paniek schoot, niet dat hij vanaf het begin met getrokken pistool liep.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert