FINANCIEEL.com

Premier Rutte zegt dat hij zich niet herkiesbaar zal stellen

Premier Rutte zegt dat hij zich niet herkiesbaar zal stellen

Demissionair premier Mark Rutte zal bij de komende verkiezingen niet de VVD-leider zijn, zei hij voor aanvang van een Kamerdebat over zijn laatste kabinetsval. “Als het nieuwe kabinet na de verkiezingen aantreedt, verlaat ik de politiek”, zei hij.

Rutte zei dat hij zondag zijn beslissing had genomen. “Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren. Het enige antwoord is Nederland. In dat licht moet mijn positie gezien worden.” Hij besloot daarom om zich niet beschikbaar te stellen om de VVD te leiden bij de komende verkiezingen.

Rutte benadrukte dat zijn beslissing om de politiek te verlaten zijn eigen en geheel persoonlijke beslissing was. Hij baseerde zich daarbij op de ontwikkelingen van de afgelopen weken. Hij heeft de VVD-leider in de Tweede Kamer en zijn partijvoorzitter op de hoogte gebracht, zei hij.

Het kabinet-Rutte IV is vrijdag ten val gekomen vanwege de crisis in de asielopvang in Nederland. Rutte zei dat de meningsverschillen tussen de coalitiepartijen over het migratievraagstuk onverenigbaar waren gebleken, met name over gezinshereniging voor vluchtelingen – asielzoekers wier aanvraag werd goedgekeurd en een verblijfsvergunning kreeg in Nederland. De regering was van plan extra beperkingen op te leggen aan gezinshereniging om de instroom van asielzoekers af te remmen. De zwaar bekritiseerde maatregel werd uiteindelijk afgeschoten door de Raad van State, die hem onwettig noemde.

Tijdens de persconferentie van vrijdag zei Rutte dat hij van plan is om als demissionair minister-president in het demissionair kabinet aan te blijven tot er een nieuw kabinet is geïnstalleerd. Verschillende oppositiepartijen, waaronder het linkse blok GroenLinks en PvdA en de extreemrechtse PVV, hebben vandaag tijdens het Kamerdebat aangekondigd een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen of te steunen. Mocht de motie worden aangenomen, dan zou Rutte per direct moeten aftreden.

Rutte IV stortte 543 dagen nadat hij door de koning was beëdigd in elkaar. Ook het kabinet-Rutte III eindigde in een ineenstorting, dat over het kinderopvangtoeslagschandaal waarbij de Belastingdienst duizenden ouders onterecht beschuldigde van oplichting en velen in financiële moeilijkheden bracht door hun uitkering in te trekken.

In het najaar worden nieuwe verkiezingen verwacht. De Kiesraad zei dat ze op zijn vroegst vanaf half november geregeld kunnen worden. Een meerderheid van de Nederlandse kiezers zei niet te willen dat Rutte terugkeert als premier.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert