FINANCIEEL.com

Portretten van Rembrandt geveild voor 11,2 miljoen pond

Portretten van Rembrandt geveild voor 11,2 miljoen pond

Twee herontdekte portretten toegeschreven aan de Nederlandse meester Rembrandt zijn geveild bij Christie’s in Londen voor meer dan 11,2 miljoen pond, ongeveer gelijk aan 13,1 miljoen euro. Dit zijn schilderijen van Jan Willemsz. van der Pluym, geboren omstreeks 1565 en overleden in 1644, en Jaapgen Carels, geboren in 1565 en overleden in 1640.

De kunstwerken dateren uit 1635 en zijn tot nu toe in particulier bezit geweest. Het veilinghuis schatte dat de portretten vóór de verkoop maximaal 8 miljoen pond zouden opbrengen.

De twee schilderijen zijn voor het laatst verkocht in 1824, ook door Christie’s. Ze bevinden zich al twee eeuwen in dezelfde Britse privécollectie en zijn niet aan het publiek getoond. Christie’s CEO Henry Pettifer noemde het eerder “een van de meest opwindende ontdekkingen die we de afgelopen jaren hebben gedaan op het gebied van oude meesters”.

Ze behoren tot de kleinste en meest intieme portretten die door Rembrandt zijn gemaakt en “voegen iets nieuws toe aan ons begrip van hem als een onbetwiste geniale portrettist”, zei hij.

De Leidse inwoner Van der Pluym en zijn vrouw Jaapgen Carels hadden een persoonlijke band met Rembrandt. Hun zoon, Dominicus, trouwde met Cornelia van Suytbroeck, de dochter van Rembrandts oom van moederskant, Willem van Suytbroeck. Dat echtpaar had een zoon, Karel, van wie wordt aangenomen dat hij door Rembrandt is opgeleid. Naast die van Rembrandts moeder hadden ook Van der Pluym en Carels een tuin.

Christie’s wilde donderdagmiddag niet zeggen wie de schilderijen heeft gekocht, ook niet of het een museum of een particulier is, en zegt dat het aan de koper is om een ​​mededeling te doen. De uiteindelijke koper biedt telefonisch. Volgens het veilinghuis was er veel belangstelling.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert