FINANCIEEL.com

Politie klaar om lachgasverbod in Nederland te handhaven

Politie klaar om lachgasverbod in Nederland te handhaven

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie staan ​​”klaar om het lachgasverbod te handhaven”, meldt het OM zaterdag. Sinds 1 januari van dit jaar is het in Nederland verboden lachgas voor recreatief gebruik te vervoeren, te verkopen, te vervaardigen of in bezit te hebben. Van handhaving van dit verbod is echter nog geen sprake.

Afgelopen november liet de politie weten voor een verbod te zijn, maar dat er nog een paar problemen moesten worden opgelost voordat handhaving mogelijk was. Er moest onder andere een oplossing worden gevonden voor het transporteren en vernietigen van in beslag genomen lachgas.

Nu OM en politie daartoe bereid zijn, zal een officier van justitie “op basis van de feiten en omstandigheden in het proces-verbaal” beoordelen “of er strafrechtelijke vervolging zal plaatsvinden”, aldus het OM in een verklaring. Hierbij worden criteria uit de straftoemetingsrichtlijnen van de Opiumwet gehanteerd. De straf varieert, aangezien deze kan variëren van taakstraffen of boetes tot gevangenisstraf. Hoe meer lachgas wordt aangetroffen, hoe hoger de boetes. Als er kans is op recidive, kan dat volgens het OM zelfs leiden tot een onvoorwaardelijke celstraf van enkele maanden.

Er blijven echter legaal gebruik van lachgas waarvoor een vergunning nodig is. Denk hierbij aan (dier)geneeskunde, medische hulpmiddelen, technische industrie, horeca en voedingsmiddelenindustrie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert