Politici prijzen de integriteit van Asscher bij het aftreden als Labour-leider

“Ik had, heb en blijf veel waardering voor zijn enorme inzet voor ons land en onze samenwerking door de jaren heen”, zei premier Mark Rutte over Lodewijk Asscher nadat hij aankondigde af te treden als leider van PvdA. Andere politici prezen de integriteit van Asscher bij zijn aftreden.

Asscher was de vice-premier van Rutte en de minister van Sociale Zaken in het kabinet Rutte II. De premier zei op Twitter dat hij met Asscher sprak over “zijn moeilijke beslissing” en “Ik wens hem persoonlijk het allerbeste”.

GroenLinks-leider Jesse Klaver prees de integriteit van Asscher en noemde het aftreden een “moedige en eerlijke beslissing”. “Ik heb genoten van onze samenwerking en ik zal je missen. Het allerbeste, Lodewijk”, zei hij. Klaver en Asscher spraken een paar maanden geleden af ​​dat hun linkse partijen na de parlementsverkiezingen in maart zouden samenwerken, hetzij in de coalitie, hetzij als oppositie.

D66-leider Sigrid Kaag sprak haar “grote waardering uit voor de toewijding waarmee Lodewijk Asscher ons land en de stad Amsterdam diende”. Asscher was wethouder in Amsterdam voordat hij de landelijke politiek inging.

PvdA-Kamerlid Lilian Ploumen, die voorlopig de functie van PvdA-leider overneemt, vertelde de NOS dat ze pas vanochtend hoorde van het besluit van Asscher om af te treden. “Het is absoluut een klap, ik ben ontdaan,” zei ze. Ploumen is nummer 3 op de verkiezingslijst van de PvdA. Ze wilde de omroep niet vertellen of ze zich bij de verkiezingen kandidaat zou stellen voor partijleiderschap. “We gaan herstellen van de klap en hoe het verder gaat, is aan de partijvoorzitter.”

PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar vertelde de omroep dat de partij “op korte termijn” verdere aankondigingen zal doen. Ze prees ook Asscher. “Lodewijk heeft onze partij de afgelopen jaren een nieuw gezicht gegeven. Met verve ging hij de onfatsoenlijke keuzes van Rutte III tegen”, zei ze.

Asscher treedt af als voorzitter en zal geen kandidaat zijn bij de komende parlementsverkiezingen in maart, maakte hij vrijdag bekend. Hij zei dat hij niet wil dat discussies over zijn betrokkenheid bij het kinderopvangtoeslagschandaal de PvdA in de weg staan ​​om een ​​goede verkiezingsuitslag te behalen. Hij beëindigt zijn ambtstermijn als parlementariër.

Plaats een reactie