Piek in doe-het-zelfgerelateerde verwondingen tijdens Covid-lockdown

By admin

Tijdens de lockdown van het coronavirus zagen spoedeisende hulpafdelingen een piek in mensen die gewond raakten tijdens klusjes in huis, meldden de Nederlandse verenigingen voor handchirurgie NVvH en plastische chirurgie NVPC woensdag. In totaal kwamen 152 mensen met ernstige tot zeer ernstige doe-het-zelfgerelateerde verwondingen op de eerste hulp terecht, meldt De Telegraaf.

Meestal ziet Nederland een piek in deze verwondingen tijdens Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.

De meeste vreemde baanverwondingen hebben betrekking op doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, en breuken. Sommige verwondingen resulteren in geamputeerde vingers. Volgens de verenigingen veroorzaakt ongeveer 20 procent van de doe-het-zelf-blessures blijvende schade.

Zestig procent van de doe-het-zelf-verwondingen werd opgelopen tijdens klusjes buitenshuis. De cirkelzaag lijkt het gevaarlijkste stuk gereedschap in huis te zijn en veroorzaakt 36 procent van de verwondingen. De overgrote meerderheid van de slachtoffers zijn mannen.

“Er waren de afgelopen periode natuurlijk veel mensen in en om het huis en het was erg mooi weer”, zegt Niek Wolvetang, onderzoeker en assistent-arts plastische chirurgie bij Rijnstate tegen de Telegraaf. “Dit zorgde ervoor dat mensen veel werk verzetten in huis en tuin. Ondanks het gebrek aan ervaring gebruiken ze vaak zwaar materieel, zoals een cirkelzaag of haakse slijper, waarvan ze de risico’s onderschatten.”