FINANCIEEL.com

Philips en Lidl moeten opnieuw naar de rechter stappen wegens auteursrechtinbreuk scheermesjes

Philips en Lidl moeten opnieuw naar de rechter stappen wegens auteursrechtinbreuk scheermesjes

Supermarktketen Lidl zou nog steeds inbreuk kunnen maken op de rechten van het gezondheidstechnologiebedrijf met een scheermes dat lijkt op een scheermes van Philips. De twee bedrijven vechten al jaren over de kwestie. Eerder hadden rechters Philips in het ongelijk gesteld. Het bedrijf liet het er niet bij en stapte naar de Hoge Raad. De hoogste rechter oordeelde dat de zaak gedeeltelijk opnieuw moest worden beoordeeld.

De zaak dateert uit 2016. Sindsdien heeft Lidl een scheermes verkocht onder de naam Silvercrest waarvan Philips zei dat het te veel leek op zijn eigen scheermessen. De rechtbank oordeelde enkele jaren geleden onder meer dat de Silvercrest “geen slaafse imitatie” was van Philips-scheermessen. Lidl had namelijk genoeg gedaan om verwarring bij het publiek te voorkomen.

De Hoge Raad was het daarmee eens. Het beroep tegen het oordeel van de rechter dat Philips de inbreuk van Lidl op haar eigen auteursrecht met de Silvercrest onvoldoende had gerechtvaardigd, werd echter gegrond verklaard. Volgens de Hoge Raad heeft het hof de argumenten van Philips op dit punt “te eng” uitgelegd en zijn eigen oordeel onvoldoende onderbouwd.

Nu moet de zaak opnieuw beoordeeld worden door een andere rechtbank. Dan zou ook duidelijk kunnen worden of het zogenaamde Arcitec van Philips daadwerkelijk auteursrechtelijk beschermd is, suggereerde de Hoge Raad. Dan is het ook van belang om te kijken of Philips dan wel recht heeft op dit recht. Volgens de Hoge Raad had de rechtbank deze vragen onbeantwoord gelaten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert