FINANCIEEL.com

Philips boekt goede resultaten ondanks nog steeds aanslepende slaapapneu-herinnering

Philips boekt goede resultaten ondanks nog steeds aanslepende slaapapneu-herinnering

Philips doet het beter, ondanks dat het nog steeds werkt aan het sluiten van de massale terugroepactie van slaapapneu-apparaten. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 74 miljoen euro, tegen een verlies van 20 miljoen euro een jaar eerder, zei Philips maandag.

Het medisch-techbedrijf krijgt meer opdrachten, weet kosten te besparen en omzet te verhogen. Problemen in de toeleveringsketen, met name bij chips, lijken ook grotendeels voorbij. Philips stelt daarom zijn omzetverwachtingen voor de rest van het jaar naar boven bij, zegt topman Roy Jakobs.

Het grootste probleem waarmee Philips de afgelopen jaren werd geconfronteerd, was de terugroeping van zijn slaapapneu-apparaten. Het bedrijf riep talloze machines terug nadat het ontdekte dat contact met bepaalde schoonmaakmiddelen het isolatieschuim dat bedoeld was om het geluid van de machine te dempen, zou kunnen oplossen. Tegelijkertijd riep het bedrijf ook een groot aantal ventilatoren terug.

Er waren zorgen over schuimdeeltjes die in de luchtwegen van mensen terecht zouden komen als ze de machine gebruikten. Uit onderzoek van Philips is echter gebleken dat het probleem niet zo gevaarlijk was als aanvankelijk werd gedacht. In mei meldde het bedrijf dat de risico’s binnen de veiligheidsgrenzen vallen.

Volgens Jakobs is de terugroep- en vervang- of reparatieactie bijna afgerond. “Het voltooien van de veldactie van Philips Respironics blijft onze hoogste prioriteit. De overgrote meerderheid van de apparaten voor slaaptherapie is nu bij patiënten en thuiszorgverleners en we zijn volledig gefocust op het herstel van de getroffen ventilatoren.”

Volgens Philips is 99 procent van de getroffen slaapapneu-apparaten gerepareerd of vervangen, of beschikt het bedrijf over de benodigde onderdelen om dat te doen.

Philips wordt al geconfronteerd met meer dan 500 rechtszaken in de Verenigde Staten over de terugroepactie, en binnenkort zal er nog een massale claim worden ingediend waarbij ongeveer 50.000 mensen betrokken zijn. Ook in andere landen zijn er rechtszaken aan het brouwen. Philips zette in het eerste kwartaal 575 miljoen euro opzij voor juridische schikkingen. Of dat voldoende is, kan nog niet worden gezegd.

Het bedrijf zei ook dat de reorganisatie en de plannen om het bedrijfsmodel te vereenvoudigen op schema liggen, wat bijdraagt ​​aan de verbetering van de resultaten in het tweede kwartaal. Het bedrijf schrapte de afgelopen maanden 6.600 banen, goed voor een besparing van 237 miljoen euro. Philips wil in twee jaar tijd in totaal 10.000 banen schrappen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert