Pfizer stimuleert de levering van Covid-vaccins aan Nederland binnen 2 weken

By Jernst van Waal

Pfizer / BioNTech zal de leveringen van Covid-19-vaccins naar Nederland verhogen door vanaf eind april wekelijks tussen de 144.000 en 230.000 extra doses naar Nederland te sturen. De verhoging komt bovenop de wekelijkse levering van een half miljoen doses die al gepland zijn, en zou moeten opschalen naar een miljoen doses per week, meldde de NOS.

Dit betekent dat in de week van 26 april bijna 700.000 doses van het vaccin zullen worden afgeleverd, een stijging van 40 procent ten opzichte van de vooraf afgesproken hoeveelheid. In de week van 31 mei zullen er wekelijks een miljoen doses worden afgeleverd.

Eerder deze week maakte de Europese Commissie bekend dat vanaf eind juni 50 miljoen doses van het Pfizer / BioNTech-vaccin zullen worden geleverd aan alle lidstaten van de Europese Unie. De omroep zei dat dit de tweede keer was dat Nederland erin slaagde de rij over te slaan en eerder dan andere EU-landen extra vaccins te krijgen.

In een kamerbrief maakte minister Hugo de Jonge eerder bekend dat Nederland in de maanden mei en juni in totaal 272 duizend extra doses zou krijgen. Dat zou een voorlevering zijn van vaccins die aanvankelijk later in het jaar zouden arriveren.

Het Pfizer / BioNTech-vaccin vereist twee doses met een tussenpoos van drie tot zes weken. In totaal had Nederland meer dan 23,5 miljoen doses besteld die tot eind 2021 moesten worden geleverd, inclusief opties die werden uitgeoefend om doses op te kopen die eerder door andere EU-landen waren afgewezen.