Pas op voor overmatig alcoholgebruik wanneer Covid-beperkingen eindigen, waarschuwt arts kinderen

By Jernst van Waal

Kinderarts Nico van der Lely, initiatiefnemer van de eerste alcoholpolikliniek van Nederland in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, waarschuwde de komende periode vooral voor minderjarigen voor “extra hard feesten met veel alcohol”. Ze dronken aanzienlijk minder alcohol tijdens de lockdowns.

“Als alles goed gaat met de coronaviruscijfers, komt het sociale leven na de zomervakantie grotendeels weer op gang. Zeker nu het hoger onderwijs en sportverenigingen naast de horeca weer volledig open zijn, kunnen jongeren op het idee komen om na de zomervakantie een inhaalslag te maken. rustige lockdownmaanden en extra hard feesten met veel alcohol. Dat geldt ook voor minderjarigen.”

Tijdens de eerste lockdown vorig jaar daalde het aantal kinderen dat met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis werd opgenomen “drastisch”, maar dat aantal steeg weer “aanzienlijk” toen er een tijdelijke versoepeling van de coronavirusmaatregelen was. Dat concludeert Van der Lely samen met promovenda Louise Pigeaud uit onderzoek naar de gegevens van twaalf alcoholpoliklinieken in Nederland.

Tijdens die eerste lockdown, van 16 maart tot en met 31 mei 2020, daalde het aantal alcoholvergiftigingen onder kinderen met zo’n 70 procent. Van 1 juni tot 14 oktober nam dat weer fors toe. “De opnames lagen toen op een vergelijkbaar niveau met dezelfde periode in 2019”, aldus de onderzoekers, dus vóór de coroanviruscrisis. Eind vorig jaar, toen er weer een lockdown was, daalde het aantal alcoholvergiftigingen weer.

“Allereerst vermoeden we dat het voor minderjarigen moeilijker was om aan alcohol te komen door de sluiting van horeca en sportclubs. Ook omdat supermarkten over het algemeen leeftijdscontroles beter afdwingen. Daarnaast kwam er meer ouderlijk toezicht thuis, omdat veel mensen werkten thuis tijdens de pandemie”, aldus Van der Lely.