FINANCIEEL.com

OranjeLeeuwinnen beginnen het WK met een zege op Portugal

OranjeLeeuwinnen beginnen het WK met een zege op Portugal

De Nederlandse damesploeg begon het WK met een overwinning op Portugal. Een doelpunt van Stefanie van der Gracht bezorgde de ploeg van Andries Jonker een 1-0 zege in Dunedin, Nieuw-Zeeland.

Oranje heeft 3 punten na één wedstrijd in groep E, net als de Amerikaanse kant. De regerend kampioen versloeg Vietnam met 3-0 in hun eerste wedstrijd. De ploeg van Jonker speelt op 27 juli tegen de VS en op 1 augustus tegen Vietnam.

Jonker wil Oranje aanvallender laten spelen. Onder leiding van Mark Parsons versloeg de ploeg een jaar geleden Portugal met 3-2 in de groepsfase van het EK. Portugal was bij die gelegenheid teruggekomen van een 2-0 achterstand.

Oranje nam het initiatief in Dunedin, met Esmee Brugts en Victoria Pelova als taak om snelheid aan de zijkant toe te voegen. Lineth Beerensteyn kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Van der Gragt kopte raak uit de daaropvolgende corner, die aanvoerder Sherida Spitse afleverde. De grensrechter keurde het doelpunt aanvankelijk af wegens buitenspel van Jill Roord, maar na overleg met de VAR draaide arbiter Kateryna Monzul de beslissing terug.

Oranje gaf niet veel weg tegen het tempo van Jessica Silva en Diana Silva maar slaagde er ook niet in de wedstrijd naar bed te brengen. Roord kreeg een goede kopkans en Danielle van de Donk, die fit genoeg was om te spelen, kwam niet tot een schietgelegenheid, waardoor Beerensteyn naast schoot.

Portugal zette na rust meer druk en had ook meer balbezit. Tot grote kansen leidde het niet. Jessica Silva had een schot op doel maar stond buitenspel. Oranje was slordig in balbezit aan de overkant. De Portugese keepster Ines Pereira redde schoten van Beerensteyn en van de Donk, die de 2-0 hadden moeten maken.

Met een verschil van slechts één doelpunt was het een spannend einde van de wedstrijd. Portugal brak op rechts door toen Telma Encarnacao na een spin op doel schoot. Daphne van Domselaar pareerde de poging. Beerensteyn moest kort na een overtreding op haar van het veld worden gehaald en Katja Snoeijs kwam in haar plaats. Oranje hield in de slotfase de voorsprong vast, maar had het makkelijker kunnen maken door eerder in de wedstrijd een tweede doelpunt te maken.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert