Opruimingsplan Waddenzee kan 800.000 kg afval uit water halen

By Jernst van Waal

Milieuorganisaties en natuurorganisaties gaan de komende drie jaar 800.000 kilo afval ophalen uit de Noordzee en de Waddenzee onder het plan CleanUpXL. Ze vinden het onaanvaardbaar dat er op de bodem van het grootste natuurgebied van Nederland, de Noordzee en in het Werelderfgoed Waddenzee zoveel troep blijft liggen.

Het afval dat wordt teruggewonnen, wordt volgens de initiatiefnemers van CleanUpXL zo duurzaam mogelijk afgevoerd.

Aanleiding voor CleanUpXL is de ecologische ramp die het MSC Zoe-schip tussen nieuwjaarsdag en 2 januari 2019 heeft veroorzaakt. Het schip verloor in de nachtperiode 342 volgeladen containers. De kust van de Waddenzee is gedeeltelijk schoongemaakt. Uit sonaronderzoek is gebleken dat in een gebied van 3.000 vierkante kilometer ten noorden van de Waddeneilanden nog veel lading van de MSC Zoe op de zeebodem ligt. Er is ook veel ander afval, aldus CleanUpXL.

Zeedieren, kustgebieden, kwelders en duinen worden voor lange tijd bedreigd door plasticresten als dit niet wordt opgeruimd. Het unieke karakter gaat dan verloren, aldus de organisaties.

Bergingsbedrijven halen één keer per jaar grofvuil van de zeebodem. Duikers maken kleinere voorwerpen onder water schoon en maken video’s van hun voortgang. Later is te zien hoeveel afval er al op verschillende plekken in het waddengebied is gestort. De deelnemende organisaties zullen ook opruimacties voor vrijwilligers organiseren.