FINANCIEEL.com

Oppositiepartijen tevreden met besluit premier Rutte om de politiek te verlaten

Oppositiepartijen tevreden met besluit premier Rutte om de politiek te verlaten

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn tevreden met de aankondiging van Mark Rutte dat hij bij de komende verkiezingen niet zal terugkeren als VVD-leider en de politiek zal verlaten zodra er een nieuw kabinet is geïnstalleerd. Deze voornemens maakte Rutte vrijdag bekend aan het begin van een Kamerdebat over het uiteenvallen van zijn vierde kabinet. GroenLinks, PvdA en PVV zullen geen motie van wantrouwen tegen Rutte indienen zoals gepland.

PVV-leider Geert Wilders, die door de jaren heen vaak opriep tot het onmiddellijk aftreden van Rutte, noemde de vertrekkende premier een “dappere beslissing”. Hij zei dat hij “respecteert” dat Rutte zijn best deed voor Nederland. “Ik had op bijna alles andere keuzes gemaakt, maar ik ben ervan overtuigd dat hij dacht dat hij zijn best deed voor Nederland.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak van “een historisch moment” en zei het besluit van Rutte te respecteren. Nu duidelijk is dat Rutte aftreedt als er een nieuw kabinet is, heeft Klaver er vertrouwen in dat hij de komende tijd het demissionair kabinet kan leiden, zei hij in de Tweede Kamer.

PvdA-leider Attje Kuiken zei gemengde gevoelens te hebben over het vertrek van Rutte. Ze gelooft nog steeds dat hij zijn kabinet “roekeloos” in een crisis heeft gestort vanwege het asielbeleid. Ze is echter ook dankbaar voor zijn jaren als premier en respecteert zijn beslissing om af te treden, zei ze.

BBB-voorman Caroline van der Plas zei tegen de NOS verrast te zijn door de mededeling van Rutte. “Een heel wijs besluit”, zei ze op Twitter. Haar partij won eerder dit jaar massaal bij de Provinciale Statenverkiezingen en zal naar verwachting na het uiteenvallen van het kabinet bij de Tweede Kamerverkiezingen vergelijkbare resultaten boeken.

Ook SP-leider Lilian Marijnissen sprak van een wijs besluit. “Het zal goed zijn voor Nederland”, zei ze tegen de NOS. Sylvana Simons van BIJ1 noemde het ‘goed nieuws’.

Farid Zarkan van DENK noemde het “de juiste beslissing op het verkeerde moment”, en vond dat Rutte veel eerder had moeten aftreden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert