Oppositie blij met King’s toespraak, ontevreden over budgetplannen

By admin

De oppositiepartijen reageerden gemengd op de Koningsdag-toespraak en de plannen van het kabinet-Rutte III voor volgend jaar. De meeste partijen waardeerden de toon van de toespraak van de koning en hadden inhoudelijke zware kritiek op de begroting, meldt het ANP.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de regering “onze eigen mensen nog steeds in de steek laat”. Miljarden euro’s gaan naar landen in Zuid-Europa, terwijl veel mensen in Nederland het moeilijk hebben, zei hij. “Het meest schokkende is dat de gewone Nederlander die worstelt met de crisis, niet eens wordt genoemd in de toespraak van de troon”, aldus Wilders. Hij vindt ook dat de overheid de ondersteuningspakketten voor het coronavirus voor ondernemers te snel afbouwt. Hij begrijpt dat subsidies niet eeuwig kunnen duren, zei hij, maar ze zouden langzamer moeten worden afgebouwd om ervoor te zorgen dat ondernemers meer tijd hebben om geld bij elkaar te krijgen om hun uitgestelde belastingen en schulden te betalen.

Wilders zei ook dat de overheid een kleine koopkrachtverbetering beloofde, maar dat veel mensen financieel zullen lijden doordat de kosten stijgen. De PVV wil de huren en de energierekening verlagen en het lage btw-tarief helemaal afschaffen. De premier belooft al tien jaar koopkrachtverbeteringen, “maar hij geeft helemaal niets”, aldus Wilders.

GroenLinks-leider Jesse Klaver prees de solidariteit waarover de koning sprak in zijn toespraak, maar voegde eraan toe dat deze solidariteit ook in de begroting tot uiting moest komen. “Het was geweldig hoe de koning ons land steunde, met zijn woorden over veerkracht en solidariteit in deze tijden van crisis. Diezelfde solidariteit moet wat ons betreft weerspiegeld worden in de begroting: geen miljarden schenken aan grote bedrijven, maar beter het belonen van gezondheidswerkers en het verlagen van de huren. “

Klaver wil ook meer aandacht voor de klimaatcrisis, die niet is verdwenen door een pandemie. “De koning sprak ook veel over jongeren en de nieuwe generatie. Als de regering die woorden meent, dan moet er nu maximaal ingezet worden op de klimaatcrisis. We kunnen niet langer wachten op een daadkrachtig klimaatbeleid”, aldus de Groenen. zei leider.

De Rutte III-coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft volgens het nieuwsbericht geen meerderheid in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer of de Eerste Kamer. Als ze willen dat er iets wordt aangenomen, hebben ze de steun van in ieder geval enkele oppositiepartijen nodig. De PVV en GroenLinks zijn twee van de grootste oppositiepartijen.

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen waren er “veel mooie, terechte woorden” over de publieke sector, waarvan koning Willem-Alexander zei dat ze van “wij allemaal” zijn. Maar woorden veranderden niet in daden. “Des te teleurstellender vind ik dat het kabinet daar wat mij betreft veel te weinig in investeert”, zei ze. Gezondheidswerkers “moeten het doen met een applaus en een eenmalige bonus”, maar geen structurele salarisverhoging. De SP komt later deze week weer met een voorstel om daar iets aan te doen, zei Marijnissen.

De SP-leider noemde het “heel verstandig dat dit kabinet niet de fouten maakt die eerdere kabinetten maakten, bezuinigingen maakt in plaats van investeert in een crisis”. Maar de investeringen moeten beter worden gekozen, zei ze. “Links of rechts gaan de miljarden nog naar de bedrijven, dat kan op dit moment echt niet.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde de plannen van het kabinet voor volgend jaar volstrekt onvoldoende. “Het budget is nog niet echt goed”, zei hij. Hij wil meer geld voor werk, huisvesting, zorg en onderwijs. Asscher maakt zich ook zorgen over een tweede coronavirusgolf. Dat de koning waarschuwde voor een ernstige economische tegenslag “is gerechtvaardigd omdat het aantal besmettingen volledig uit de hand loopt”, zei hij. Hij had graag gezien hoe de regering van plan is om infecties verder in te dammen.

SGP-leider Kees van der Staaij riep op tot wat meer realisme over de Nederlandse financiën in deze crisis, waarbij de staatsschuld zo snel oploopt. “Dat legt een zware last op de toekomst, vooral op de jongeren die nu werk en een woning zoeken. De geldsluis is geopend, maar het zou goed zijn als het kabinet verduidelijkt wanneer het weer gesloten gaat worden.” hij zei. Hij noemde het goed dat de overheid financieel helpt. “Maar ik wil dat we dat ook in de toekomst kunnen blijven doen. We moeten dus echt terug naar het oude financiële normaal. Met andere woorden: kabinet, maak geen deugd van de noodzaak!”

De coalitiepartijen waren daarentegen erg onder de indruk van de toespraak van de koning en de begrotingsplannen van de regering. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei tegen de NOS dat de Koningsrede een optimistische kijk op de toekomst bood. “Nu kun je veel geld uitgeven om de echte crisis die eraan komt tegen te houden.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers erkende dat het geld dat nu wordt uitgegeven, de volgende generaties met schulden opzadelt, maar voegde eraan toe: “Het gaat over het behouden van jogs, over investeren in de samenleving.”