Opnieuw sluiten van scholen bestraft kinderen onterecht: schoolleiders

By Jernst van Waal

Hoewel het sluiten van scholen kan helpen het aantal besmettingen met het coronavirus te verminderen, zou het volgens basisscholenorganisatie PO-Raad vreselijk oneerlijk zijn tegenover de kinderen. Ook riep de Kinderombudsman het kabinet op om bij de uitvoering van het toegangsbeleid tegen het coronavirus rekening te houden met de belangen van kinderen.

De ministers die betrokken zijn bij de Nederlandse aanpak van het coronavirus komen donderdag bijeen om verdere maatregelen te bespreken om de verspreiding van het virus in te dammen. Het aantal nieuwe besmettingen ligt al geruime tijd gestaag boven de 20 duizend, waarbij het RIVM woensdag 23.789 nieuwe gevallen meldt – een nieuw dagrecord.

Het Outbreak Management Team zei eerder dat het kabinet sluiting van scholen zo lang mogelijk moet vermijden, omdat gesloten scholen een bewezen nadelig effect hebben op kinderen. Maar door de hoge besmettingscijfers onder kinderen en jongeren is de ingrijpende maatregel voor het kabinet een reële optie.

De PO-Raad is van mening dat het in het belang van kinderen is om ondanks het hoge aantal besmettingen de scholen open te houden. “In het belang van de kinderen pleiten wij ervoor om scholen zoveel mogelijk open te houden”, zegt Freddy Weima van de PO-Raad tegen de NOS.

Woensdag riepen de PO-Raad, middelbare scholenorganisatie VO-Raad, universiteitsvereniging VSNU en onderwijsunie AOb het kabinet op om onderwijspersoneel voorrang te geven bij Covid-19 boostershots. Ze riepen ook op tot “een meer energieke aanpak van aanvullende maatregelen”, zoals het verbeteren van de ventilatie in scholen.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft het kabinet gevraagd jongeren vrij te stellen van het toegangsbeleid 2G-coronavirus, waarbij alleen gevaccineerde of herstelde mensen toegang krijgen tot bijvoorbeeld evenementen en restaurants. Ook is ze tegen het 3G-toegangsbeleid, dat mensen die negatief getest zijn op Covid-19 ook toelaat in het mbo.

“Beide maatregelen hebben verstrekkende gevolgen voor het dagelijks leven van jongeren en zetten daarmee hun ontwikkeling, rechten en met name het recht op onderwijs onder druk”, zegt Kalverboer in een brief aan het kabinet. Onderwijs “is een essentiële voorziening waar alle jongeren toegang toe zouden moeten hebben. Als de corona-toegangspas in het mbo wordt ingevoerd, wordt het onderwijs voor niet-gevaccineerde leerlingen minder toegankelijk.”