Ontspan de lockdown om eerst meer externe activiteiten mogelijk te maken, zeggen burgemeesters

De Veiligheidsraad, de raad van burgemeesters die de 25 veiligheidsregio’s leiden, adviseerde de regering om eerst meer externe activiteiten toe te staan ​​als ze de blokkering van het coronavirus versoepelen. “Buiten is coronabestendiger”, zei Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsraad en burgemeester van Nijmegen, na hun wekelijkse bijeenkomst op maandag, meldt NU.nl.

Naarmate de lente nadert en de dagen langer en warmer worden, zullen mensen eerder naar buiten gaan. ‘Ze verlangen ernaar uit te gaan. Dat gaat gebeuren. Neem dus de juiste maatregelen,’ zei Bruls.

Hij erkende dat de regering voor een moeilijk dilemma staat. “We zitten op een splitsing in de weg. Met de dreiging van mutaties is er weinig ruimte voor ontspanning. Het virus lijkt weer op te laaien. Als je het advies van het Outbreak Management Team heel strikt opvolgt, kunnen we nu niet ontspannen”, zegt hij. zei. Maar er is een grote maatschappelijke behoefte om de lockdown te versoepelen. “Als burgemeesters horen we dat elke dag.”

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aanhoudend en logisch zijn, zei Bruls. “Roep niet zomaar willekeurig maatregelen op. Ze moeten echt makkelijk uit te leggen zijn. En dan zeggen we dat het nu slimmer is om in de natuur te investeren.”

Ook minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid erkende het dilemma waar Nederland voor staat. “Het gaat echt nog niet goed met de besmettingen en de bedden op de intensive care. We zien de cijfers in de ons omringende landen weer stijgen door besmettelijke mutanten. Anderzijds is het moeilijk vol te houden. Dat zien we echt. Mensen hunkeren naar perspectief, meer ruimte ”, zei de minister na een ontmoeting met de Veiligheidsraad.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge houden dinsdagavond een persconferentie om de bevolking op de hoogte te houden van de stand van zaken rond het coronavirus. De verwachting is dat ze een paar maatregelen zullen versoepelen. Bronnen vertelden de Nederlandse media dat middelbare scholen en kappers weer open mogen en dat niet-essentiële winkels op afspraak open mogen om te winkelen.

Plaats een reactie